KCB: exporteurs op VK sluit aan op e-CertNL

Het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) krijgt signalen binnen dat er snijbloemenexporteurs op het Verenigd Koninkrijk zijn die zich nog niet op e-CertNL hebben aangesloten. Toegang tot e-CertNL en het werken met dit systeem is vanaf 1 april noodzakelijk om te exporteren naar het VK.

E-CertNL is het in Nederland gebruikte elektronische systeem dat aanvraag en afgifte van exportcertificaten regelt. Via E-CertNL kunnen exporteurs ook fytosanitaire inspecties aanvragen. Het aansluiten op e-CertNL kent een doorlooptijd van enkele weken. Hiervoor is onder andere eHerkenning nodig en registratie bij RVO en het KCB. „Wie dit niet op zeer korte termijn regelt, mist per 1 april letterlijk de boot naar het VK”, zegt Susan Maas, communicatie-adviseur van het KCB.

Derde landen

Exporteurs kunnen alleen via e-CertNL de exportcertificaten aanvragen die vanaf 1 april 2021 nodig zijn om bloemen bij de douane uit te klaren. Wie de douaneformaliteiten dan niet op orde heeft kan geen producten vervoeren naar het VK. Alleen lading waarvoor digitaal via Portbase een douanedocument is voorgemeld, kan de ferry- of shortsea-terminal op en af.

Foto Arie-Frans Middelburg

„We ervaren tot nu toe dat het merendeel van de Nederlandse exporteurs van potplanten zich goed heeft voorbereid op een nieuwe manier van zakendoen met het VK en dat er, met hier er daar wat opstartproblemen, snel wordt geschakeld naar de nieuwe situatie. Zeker bij de bedrijven die ervaring hebben met zakendoen met derde landen is dit het geval”, laat het KCB verder weten.

Voor bedrijven die exporteren op het VK en die nog niet eerder zaken deden met een ‘derde land’ is de overgang groter. Naast de administratieve en logistieke veranderingen moeten zij ook het KCB als nieuwe partij in hun logistieke proces inpassen. „We verwachten ook de bedrijven die zich nieuw bij het KCB hebben gemeld vanaf 1 april op weg te kunnen helpen. Dit vraagt in het begin wat extra tijd. Bij het inplannen van de eerste inspectiebezoeken houdt het KCB hier rekening mee.”

Helpdesk

Het KCB kreeg de afgelopen weken vooral veel vragen over het werken met e-CertNL. De verwachting van het KCB is dat dit begin april wederom het geval zal zijn. „Ook dan zetten we daarom extra capaciteit in op de e-CertNL Helpdesk van het KCB. Voor bedrijven die nu nog geen toegang hebben tot e-CertNL is het echt van groot belang daar nu actie op te nemen. Het kunnen werken met e-CertNL is noodzakelijk om straks de export naar het VK te kunnen organiseren”, aldus Maas.

Vanaf 1 april moeten exporteurs ook snijbloemen fytosanitair laten keuren. Aanvraag hiervan gebeurt ook via e-CertNL. Het KCB voert de keuringen uit. KCB en Naktuinbouw keuren respectievelijk potplanten en bomen al vanaf 1 januari jl. Heeft het KCB genoeg capaciteit om naast de potplanten ook de snijbloemen te keuren?

Lees hier een uitgebreid verhaal over de handel op het VK in het digitale magazine van de Bloemisterij. Exporteurs vrezen chaos per 1 april

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties