Keniaanse bloementeler wil minder afhankelijk zijn van EU

„We willen nog altijd zoveel mogelijk bloemen in Europa afzetten. Maar we willen minder afhankelijk zijn van dit continent en we moeten een plek vinden voor de groeiende productie in Kenia”, verklaart Clement Tulezi, directeur Kenya Flower Council (KFC).

Het openen van nieuwe markten is een speerpunt van Kenya Flower Council, zegt Clement Tulezi tijdens een interview met het Vakblad voor de Bloemisterij. Hij zou spreken op Myplant & Garden over Kenya Flower Council (KFC) en duurzaamheid. De beurs in Milaan werd uitgesteld vanwege corona. Clement Tulezi reisde toch af naar Milaan.

Heeft de Keniaanse sierteelt last van corona?

„Dat is onze zorg. Het aantal vluchten op China was beperkt en dat betekent dat kwekers die op de Chinese markt gefocust zijn zeker geraakt zijn. In Italië en andere plaatsen kun je zien dat het kopen van bloemen geen prioriteit heeft. Bovendien handelen we in versproducten die we niet kunnen bewaren. We moeten iedere dag blijven oogsten. Iedere hobbel in de vraag heeft daardoor een dramatisch effect. We hopen dat corona snel onder controle is. Het gaat ook niet alleen om China. Europa koopt 72 tot 75% van onze bloemen. Alles wat op deze markt gebeurt heeft een groot effect op ons.”

Slaagt KFC erin om nieuwe markten te openen?

„In zekere mate. Maar als je kijkt wat ervoor nodig is om een markt te openen, dat is niet makkelijk. Het gaat niet alleen om perceptie, geloofwaardigheid en vertrouwen. Het gaat ook om logistiek. Kijkend naar de Amerikaanse markt: toen we daar een jaar en een paar maanden geleden startten met promotie hadden we een marktaandeel van 1%. Nu is dat 2%. Dat lijkt een kleine stap, maar voor ons is het significant, omdat Amerika een grote markt is. Het toont aan dat we met promotie en gerichte marketing onze afzetmarkt kunnen vergroten.”

In een Nederlandse krant stond onlangs een artikel over Keniaanse kwekers die geen belasting afdragen in eigen land.
„Dat valt niet binnen het mandaat van Kenya Flower Council. Dat is een zaak tussen de overheid en de telers. Ik geef daar geen commentaar op.”

 

Het volledige interview met de voorzitter van Kenya Flower Council staat deze week in het Vakblad voor de Bloemisterij. U kunt het (na inlog) nu al online lezen via deze link.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties