Kleine energieverbruikers starten actie tegen verhoging ODE

Lisianthusteler Anton Aarse en alstroemeriateler Arend Vreugdenhil hebben een brief gestuurd naar de politieke partijen, waarin ze aandacht vragen voor de gevolgen van de hoge ODE-heffing voor kleinere energie-verbruikende bedrijven. Meer dan honderd kwekers, goed voor 340 ha, hebben de brief al ondertekend.

De actie staat los van de lobby van Glastuinbouw Nederland. De brancheorganisatie heeft eerder al vergeefse pogingen gedaan om de hoge ODE-heffing van tafel te krijgen. „Glastuinbouw Nederland vertegenwoordigt ook de grotere energieverbruikers”, zegt Aarse. „Voor bedrijven met meerdere locaties worden nu oplossingen gezocht zoals samenvoegen voor de WOZ. Dan hoeven ze maar één keer de derde schaal te doorlopen. De meeste familiebedrijven hebben niets aan zo’n oplossing omdat ze maar één locatie hebben. Wij zijn dus een eigen actie begonnen om de gevolgen voor kleinere verbruikers onder de aandacht brengen. Voor ons wordt de kostprijs sterk verhoogd. Dit noem ik oneerlijke concurrentie.”

Hoewel alle aandacht uit gaat naar het coronavirus, vindt Aarse dit toch een goed moment om de ODE-problematiek onder de aandacht te brengen. „Onze liquiditeit komt zwaar onder druk te staan. Het liefst hebben we dat de hogere heffing eraf gaat. Mocht dat niet lukken, dan willen we dat hij vooruit wordt geschoven. En bovenal moet hij eerlijk worden. Enkele Kamerleden hebben gereageerd dat ze het verzoek in behandeling zullen nemen. Concrete toezeggingen zijn er nog niet gedaan.

Volgens een schatting van Glastuinbouw Nederland zullen door de verhoging van de ODE zeker 400 bedrijven in de problemen komen. Ondernemers die zich bij de actie willen aansluiten kunnen zich melden bij anton@floralis.nl.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties