Klimaatcel voor extra grip op kwaliteit van chrysantenstek

  Fred en Jan van Paassen kwamen in 2019 in gesprek met hun buurman, Dekker Glascultures. Begin 2020 sloopten ze 5 ha van zijn tomatenkassen en bouwden een nieuwe kas voor chrysanten terug. Een kas van 4,5 ha. Opvallend is de klimaatcel in een van de 64 kappen voor de tweelaags beworteling van hun stekken. Daglichtloos bewortelen, want dan heb je meer grip op de stekkwaliteit.

  Achttien jaar zijn er tomaten geteeld op de locatie in Wervershoof waar Van Paassen onlangs zijn eerste ronde chrysanten heeft geoogst. Tomaten die in goten op substraat groeiden. Er is daarom flink wat gedaan aan de grondbewerking, al kon het toevoegen van compost of andere vormen van organische stof achterwege blijven. De bodem moest vooral weer goed losgemaakt worden.

  De eerste paal van de nieuwe kas, op 600 meter van hun andere kwekerij, ging maart 2020 de grond in. Het werd bouwen in coronatijd, wat extra onzekerheid met zich mee bracht. Maar Fred (58) en Jan (31) van Paassen gingen door. Ze wisten dat de investering hun bedrijf toekomstbestendiger maakt. De nieuwe kas is niet alleen uitgerust met de laatste technieken en energetisch gekoppeld aan hun andere locatie. Er kwam ook een daglichtloze klimaatcel voor de beworteling van hun chryantenstekken. Een unicum, waarvoor diverse vakgenoten en vermeerderaars al een kijkje kwamen nemen.

  Een uitgebreide reportage over de nieuwbouw van Fred en Jan van Paassen staat deze week in het Vakblad voor de Bloemisterij. Online is dat artikel te vinden via deze link.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties