Klimaateffecten op dertig historische plekken in kaart gebracht

  Op dertig historische plekken wordt de komende periode in kaart gebracht wat de effecten zijn van langdurige droogte of juist van wateroverlast. Medio mei werd hiervoor op Huis Landfort in Megchelen het startsein gegeven.

  René Dessing, voorzitter van de sKBL, lanceert de drone voor de eerste meting van de groenblauwe monitor voor Huis Landfort in Megchelen.
  V.l.n.r.: Rianne Pot (provincie Utrecht), Paul-Robert van der Zouw (tuinbaas Huis Landfort), Hanneke Nuijten (provincie Zuid-Holland), Paul Thissen (provincie Gelderland), Jennemie Stoelhorst (directeur sKBL) en Saskia Boom (directeur Fenicks).

  „Het historisch groen en blauw rond onze kastelen, buitenplaatsen en landgoederen dreigt zwaar aangetast te worden door het veranderende klimaat’’, zegt Jennemie Stoelhorst, directeur van de stichting Kastelen, Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL). „Op veel buitenplaatsen in het oosten van het land is het veel te droog. Hierdoor dreigen bijzondere plantensoorten verloren te gaan, maar ook monumentale bomen zullen door de lage grondwaterstanden verdwijnen. Op andere plekken spelen dan weer andere problemen. Zo kampen buitenplaatsen in Zuid-Holland juist met verzilting. We moeten samen met andere partijen op zoek hoe onze prachtige KBL beter te wapenen tegen watertekort, maar ook wateroverlast.’’

  Op drie manieren meten

  Daarom is het Kennisprogramma Klimaatbestendige kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen van start gegaan. Onderdeel daarvan is de Groenblauwe monitor. Op dertig historische plekken in de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland wordt op drie manieren gemeten: via foto-opnamen vanaf de grond, vanuit de lucht en via satellietbeelden. Gezamenlijk geven ze een beeld van de conditie van het groen en van de waterelementen en -systemen. De digitale monitoringstechnieken worden gecombineerd met vakkennis over historisch groen en waterbeheer.

  Techbedrijf Fenicks verzorgt de metingen van de dertig deelnemende KBL. Het doel is om na de pilotfase de monitoring van klimaateffecten landelijk uit te breiden en met klimaatadaptieve maatregelen te komen. Het kennisprogramma wordt mede mogelijk gemaakt door de Erfgoed Deal.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties