“Kopers gaan de weg weer vinden naar Duitsland”

Jan Hendriks (72)  van Kwekerij Meeslouwer zit al 55 jaar in het vak, maar heeft een crisis als deze nog niet eerder meegemaakt. “Maandag 30 maart waren de prijzen iets hoger dan vorige week. Maar dat wil niet zeggen dat het lonend is. Dertig procent aanvoer bij de veiling helpt wel om de gemiddelde prijs iets te verhogen. Plus dat de vraag voor Pasen nu toeneemt. Kopers gaan de weg weer vinden naar Duitsland en België. Dat gevoel heb ik.”

Jan merkt dat de particuliere omzet wel redelijk loopt in de hortensia, en de exclusieve orchidee. De voorjaarsplanten komen er bijna aan. Het bedrijf uit Stompwijk teelt potplanten op 5 ha in de kas, en 2 ha op containervelden. Jan is nog steeds eigenaar van de kwekerij, en zijn zoon Robbert is medefirmant.

Belletje van de bank
Tot de crisis in 2008 dacht de 72-jarige teler vrijwel altijd positief over de banken. Hij kreeg vorige week een belletje van zijn bank met goed nieuws.  Hij denkt dat banken onder druk van de overheid maatregelen nemen in de Coronacrisis. “De bank heeft ons gebeld dat we dit jaar het voorjaarskrediet niet hoeven terug te betalen. Daarnaast hoeven we een half jaar geen aflossing en rente te betalen; een half jaar rentevrij dus, als ik het goed begrepen heb. Dat geeft ons in ieder geval even wat ruimte.”

“Nog nooit cadeautjes gehad”
Wat verwacht jij van het noodfonds dat in de maak is? “Eerst zien, dan geloven. Ik loop 55 jaar mee, en ik heb nog nooit cadeautjes gehad. Die verwacht ik nu ook niet te krijgen.” Jan heeft voor al het personeel (30 man, veel uitzendkrachten) de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) aangevraagd, maar hier heeft hij nog niets op gehoord. “Het uitzendbureau moet een oplossing voor mijn personeel gaan vinden. Zodra het hier weer gaat lopen, dan mogen ze terugkomen. Ik verwacht dat dit voorlopig nog niet opgelost is.”

“Deze crisis gaan we overleven”
Hoe kijk je naar de komende weken?  “Ik ben druk met de voorbereidingen voor het seizoen dat komen gaat. Zodra het begint, wil ik dat we orders in kunnen vullen. Je moet altijd positief blijven. Anders moet je stoppen. Deze crisis gaan we gewoon overleven, hoe vervelend het ook is. De crisis van 2008 hebben we meegemaakt, en daarna is de economie ook opgekrabbeld. Het ging heel lang goed in ons land. Ik heb het gevoel dat de economie na Corona ook weer zo moet gaan herstellen.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties