Koppeling aardwarmteputten Vogelaer en Greenwell

  Aardwarmteputten van Vogelaer en Greenwell in Westland worden mogelijk gekoppeld via een warmtenet.

  Daarvoor is bij gemeente Westland een aanvraag gedaan. De putten liggen op enkele honderden meters van elkaar in Poeldijk en Honselersdijk. De koppeling moet via een warmtenet tot stand komen. Door de twee aardwarmteputten aan elkaar te koppelen, ontstaat meer leveringszekerheid voor de afnemers van aardwarmte van beide bedrijven. De directies van beide geothermieprojecten ondertekenden september 2016 al een zogeheten interferentieovereenkomst voor een samenwerking. Die houdt in dat de dicht bij elkaar gelegen projecten hun best zullen doen om mogelijke interferentie (storingen) tussen de aardwarmtedoubletten in kaart te brengen. Partijen streven er naar om eventuele negatieve beïnvloeding van elkaars doubletten te minimaliseren en maximaal te sturen op positieve beïnvloeding.

  Woningen verwarmen

  Voor de zomer werd bekend dat Vogelaer ook de warmte levert aan 237 nieuw te bouwen woningen in Noordertuin in Monster. Die bouw moet eind 2024 klaar zijn. Daarover hebben gemeente Westland, warmteleverancier HVC, Ontwikkelingsbedrijf Westlandse Zoom en projectontwikkelaar BPD afspraken gemaakt.

  Verdere groei

  Bij aardwarmteproject Vogelaer in Poeldijk zijn 17 tuinbouwbedrijven aangesloten. Daar loopt bovendien een onderzoek naar een tweede doublet. Het vermogen van de putten van 2.500 meter is nu 18 MWth.

  Green Well Westland levert sinds 2012 aardwarmte aan de aangesloten glastuinbouwbedrijven. De putten zijn 3.000 meter diep en hebben een vermogen van 11,5 MWth. Het eerste aardwarmteproject in het Westland, heeft al enkele storingen achter de rug.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties