Koerdische kopie van World Horti Center

Er zijn plannen voor een kennis- en innovatiecentrum naar het model van het World Horti Center (WHC) in Koerdistan. Nabij Erbil, de hoofdstad van deze federale staat, moet dit gebouw komen.

De Koerdische projectontwikkelaar RedYar tekende onlangs een Letter of Intent (LOI) voor een WHC in Koerdistan. Willem Cosijn, de Nederlandse Consul- Generaal voor Koerdistan, is ook betrokken bij de samenwerking. Projectontwikkelaar RedYar is nabij Erbil inmiddels gestart met de bouw van een groothandelscentrum van 75 ha voor groente en fruit. Op hetzelfde terrein moet een innovatie- en kenniscentrum a la het WHC-model komen. Samenwerking tussen onderzoek, onderwijs en ondernemers moet bijdragen aan de verdere economische ontwikkeling van het land. Koerdistan was voor de oorlog in Irak voornamelijk zelfvoorzienend voor groenten en fruit. Er is volop ruimte voor kassenbouw in de omgeving van Ebril.

Exportmogelijkheden

Directeur Mark Zwinkels van World Horti Center(WHC) stelt dat in Koerdistan enorme exportmogelijkheden zijn voor Nederlandse bedrijven. Het WHC-concept World Horti Center zal worden aangepast naar de wensen en behoeften in de regio. Demokwekerij Westland zal het onderzoek ondersteunen en Onderwijsgroep Lentiz brengt haar kennis in voor (groen) onderwijs. Ook de Nederlandse melkveehouderijsector is bij dit ontwikkelingsproject betrokken.

In China vier WHC’s

Enkele weken geleden ondertekende Stichting Greenport Food & Flower Xperience, de iniatiefnemer van het World Horti Center in Naaldwijk, een overeenkomst met TUS-Holdings in Beijing. Dat bedrijf wil vier kopieën van het WHC kennis- en innovatiecentrum bouwen in China.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties