ICT gaat belangrijker worden dan techniek: College Tour 2021

Tijdens College Tour 2021, een online bijeenkomst van Glastuinbouw Nederland, World Horti Center (WHC) en VNO-NCW West, Colland Arbeidsmarkt en Kasgroeit, kwamen diverse sprekers aan het woord over robotisering. De stelling dat robots het werk over 30 jaar overnemen, werd beaamd door Ab van Staalduinen, eigenaar van Gearbox in Maasdijk (een bedrijf dat software en innovaties ontwikkelt in de glastuinbouw). „ICT gaat echt belangrijker worden dan techniek. Artificial Intelligence is de volgende stap voor veel glastuinbouwbedrijven.”

Van Staalduinen, zoon van een amarylliskweker, gaf aan dat er veel interesse is van glastuinbouwbedrijven voor de ‘slimme producten’ die zij bedenken en maken. „Met onze oplossingen wij de telers helpen om op afstand te telen, en producten te keuren met slimme camera’s. „Veel van onze innovaties komen in Nederland terecht, maar ook klanten uit de rest van de wereld tonen interesse. Wij zoeken daarom veel software-ontwikkelaars en engineers. Al die robots gaan veel data genereren. Data-specialisten, daar hebben wij ook toenemend behoefte aan.” Gearbox is de afgelopen jaren enorm gegroeid.

Eigen labaratorium

Peter Zaat, directielid van Beekenkamp Groep vertelt dat het bedrijf in veredeling flink bezig is met innovatie. „We proberen op een slimme manier producten duurzamer te maken, door middel van Artificial Intelligence. We hebben een eigen labaratorium om het DNA van producten te onderzoeken en te elimineren.” Zaat gaf aan dat de glastuinbouw studenten enorm hard nodig heeft. Daarom zit Beekenkamp Group ook bij Horti Heroes, om jong talent welkom te heten. „Anders komen we de volgende 70 jaar niet door. We hebben enorm veel vacatures.”

“Herhalende arbeid raakt eruit”

Richard van Hooijdonk, futuroloog, benadrukt dat de glastuinbouw meer moet innoveren om voorop te blijven. „Herhalende arbeid raakt eruit in de tuinbouw. De landbouw is ongelofelijk arbeidsintensief en milieu intensief. Met alle respect, daar moeten we wat aan doen. Ieder agrarisch bedrijf wordt een tech-bedrijf.” Van Hooijdonk vindt dat er specialisten in bedrijven moeten worden aangetrokken, om meer van ‘buiten naar binnen’ te kunnen kijken.

Studenten van het WHC konden live, en op afstand mee luisteren. Ook luisterden diverse tuinbouwondernemers mee naar deze College Tour 2021.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties