Koufront drukt slechts deels de bloemenexport in februari

Na de vlotte start van de Nederlandse bloemen- en plantenexport in januari drukte het koufront van de ‘Russische beer’ in februari de vraag in grote delen van Europa. Daardoor stokte de exportwaarde afgelopen maand op 2% onder het niveau van vorig jaar. Naar Rusland en andere Oost-Europese landen zette de groei door, zo blijkt uit statistieken van Floridata.

Exporteurs signaleren een snel herstel van de markt, zo voorspelt de VGB, die tot en met februari met 2% klom tot € 1 miljard. Een jaar voor de Brexit is de onduidelijkheid hierover fnuikend groot, oordeelt de VGB in een verklaring. De krimp in februari was in het bloemen en het plantensegment even groot. De cumulatieve bloemenwaarde zakte daardoor tot 1% op € 708 miljoen. De teller van de plantenexport staat op 6% groei, in omzet op € 336 miljoen.

Het aantal handelsdagen was dit jaar hetzelfde als in 2017, toen in februari een groei van 7% werd genoteerd. In februari 2016 lag de groei op 6%. ‘Het was vooral het slechte weer in de tweede helft van februari, waardoor de vraag naar zowel bloemen als planten lager was’, verklaart directeur Eric Kroet van IBH Export. Zijn collega’s Ben Dames van Dames Plants en Sander van Veldhoven van FlowerForce bevestigen dat.

Oost-Europa blijft groeien
”Het effect van de ‘Russische beer’ geldt niet voor Oost-Europese landen”, verwijst Kroet naar de groei van Rusland. Met een plus van 30% tot en met februari is Rusland nu de vierde afzetbestemming voor bloemen en planten vanuit Nederland. Daarbij moet worden opgemerkt, dat hierin ook een deel van de exportomzet voor Internationale Vrouwendag op 8 maart is verwerkt.

‘Het perspectief van de Russische markt is goed’, vult hij aan. ‘De koers van de Roebel is stabiel, de economie herstellende en ook het achterland ontwikkelt zich als afzetgebied.’
Andere Oost-Europese bestemmingen noteren volgens Wesley van den Berg van Floridata ook groeicijfers. ”Polen en Tsjechië staan tot en met februari op een voorsprong van 10%”, noemt hij als voorbeelden.

Onduidelijkheid Brexit
Dames meldt van klanten in Engeland weinig over de komende Brexit te horen, die over een jaar op 29 maart z’n beslag moet krijgen. ‘De koers van het Britse pond is alweer een jaar stabiel”, stelt hij vast. ”Het gaat impact hebben, maar welke’, vraagt Van Veldhoven zich af. ”Door onduidelijkheid kunnen we niet anticiperen en lijkt wat we doen op speculeren”, beschrijft hij de positie van de exporterende groothandel. De VGB deelt de bezorgdheid van de exporteurs. ‘Waar we kunnen dringen we aan op snellere duidelijkheid”, geeft Mesken aan. De export naar Engeland ligt nu 2% achter op vorig jaar. Toen was de achterstand op 2016 zo’n 12%.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties