Forse belasting op rozen voor Oekraïne

Oekraïne heft een forse importbelasting op rozen die het land ingevoerd worden. Het Oost-Europese land doet dit om de eigen rozenproductie te beschermen.

Een commissie van het Ministerie van Economische Ontwikkeling, Handel en Landbouw in Oekraïne heeft besloten om een speciale belasting te heffen op importrozen. Volgens de commissie doen de importrozen grote schade aan Oekraïense rozentelers. De belasting moet de Oekraïense rozentelers in een betere concurrentiepositie brengen.

De belasting op roos, die ingaat op 22 mei, geldt voor drie jaar. De eerste twaalf maanden gaat het om een percentage van 56%. Het tweede jaar gaat het om 44,8% en het derde jaar om 35,84%. De belasting geldt niet voor andere bloemen en planten.

Ascania-Flora

Eind mei 2020 startte het Ministerie van Economische Ontwikkeling, Handel en Landbouw in Oekraïne een onderzoek naar de import van snijrozen. Dit deed ze op verzoek van de Oekraïense rozenkweker Ascania-Flora. Het bedrijf is met 22ha een van de grootste rozenkwekerijen in Europa. Roos is verreweg de meest verkochte bloem in Oekraïne.

Ascania Flora teelt 22 ha roos in Oekraïne.

Nederland heeft nog geprobeerd om de invoering van de belasting te voorkomen, maar dat is niet gelukt. „We zijn niet blij met de belasting, maar kunnen er weinig meer aan doen. We zijn met een Europese delegatie tot het uiterste gegaan. Het proces is volgens de regels van de WTO gelopen. De belasting is een voldongen feit”, reageert landbouwraad Reinoud Nuijten. „We voeren nu druk uit dat de belasting zeker niet de drie jaar overschrijdt.”

Flower Expo Ukraine

Oekraïne was de afgelopen jaren een ‘voorzichtige groeimarkt’ voor bloemen en planten uit Nederland en andere productielanden. Cijfers over de import van bloemen in het land zijn onbetrouwbaar.

Het land telt 45 miljoen inwoners en heeft potentie. De afgelopen jaren steeg de levensstandaard, maar het gemiddelde inkomen is nog altijd laag. De coronapandemie heeft momenteel ook een negatief effect op de Oekraïense economie. De sierteeltbeurs Flower Expo Ukraine die begin juni in Kiev zou plaatsvinden gaat niet door.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties