Kwekerij Rozenhof stopt met rozen telen.

Opvallend beursnieuws op de Trade Fair in Aalsmeer is de afwezigheid van kwekerij Rozenhof uit Moerkapelle. Teler Frank Olieman, jarenlang standhouder, knipte week 44 de laatste takken uit zijn kas met 5,3 ha Avalanche+.

Tot voor kort was Olieman nog van plan om het gewas Avalanche+ te verversen. Eind 2018 zou de 10 jaar oude aanplant wijken, staat in de brief die hij klaar heeft liggen voor kopers. April 2019 konden de kooplui een nog betere kwaliteit Avalanche+ verwachten van de kweker uit Moerkapelle. Die brief ging uiteindelijk de deur niet uit. Olieman stopt met het telen van rozen.

De teler somt desgevraagd enkele redenen op voor zijn besluit. Allereerst de matige prijsvorming van Avalanche+ in 2018, zelfs de eerste drie maanden van het jaar toen de aanvoer nog gelijk was aan die in 2017. Een verklaring voor die prijsdip is er onvoldoende. Dat maakt de risico’s rond nieuwe aanplant groter. De investering in een nieuwe teelt is sowieso behoorlijk en bij Olieman zou daar ook de aanschaf in logistieke middelen en een teeltsysteem bijkomen. Het huidige mobiele teeltsysteem is na 14 jaar namelijk op.

Naast die kostenpost is er het feit bij roos dat de omzet bij nieuwe aanplant op zijn vroegst pas na een jaar weer op niveau is. Wil ik die risico’s wel lopen als 50-jarige zonder opvolger, vroeg Olieman zich uiteindelijk af. Hij besloot te kiezen voor de verhuur van zijn kas en schuurruimte. De lampen gaan er uit, want de WKK’s  (4,2 MW vermogen) gaan stroom maken voor het net. De carrousel aan de weg voor verkoop van rozen blijft en wordt de derde inkomstenbron bij Olieman.

Frank Olieman met zijn Avalanche+. Het logo van de bruine beer is al jaren een handelsmerk voor de rozen uit zijn kwekerij.

Binnenkort leest u in het Vakblad voor de Bloemisterij het uitgebreide verhaal van de teler.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties