Kwekers woest op veiling over grote klokaanvoer dipladenia

Een groep telers heeft deze week een brief aan Royal FloraHolland geschreven en daarin hun frustratie geuit over de grote aanvoer van dipladenia die afgelopen week opeens voor de klok in Naaldwijk en Aalsmeer is verschenen. Een buitenlandse gastzender heeft de markt volgens de Nederlandse kwekers ernstig verstoord.

Een aanvoerder uit Spanje, waaronder verschillende kwekerijen vallen, veroorzaakte op 29 mei een extra klokaanbod van 51%. Op deze dag werden door de leden van Royal FloraHolland zo’n 171 karren mandevilla aangevoerd. De twee buitenlandse gastzenders zetten deze dag opeens 87 karren voor de klok. Bij herkeur bleek dat 50% van deze aanvoer a2 kwaliteit was.

Uit naam van twintig kwekers is er een brief naar de directie van Royal FloraHolland gestuurd over dit exces. „Wij als regelmatige vaste aanvoerders kunnen totaal niet begrijpen dat Royal FloraHolland dit soort buitensporigheden faciliteert over de rug van trouwe aanvoerders. Moet de prijsvorming kapot gemaakt worden voor de trouwe leden door extra aanvoer toe te laten van partijen die hun rotzooi niet kwijt kunnen in hun eigen verkoopkanaal?”, zo vragen de leden zich in de brief af.

De telers menen dat op deze manier de markt wordt kapot gemaakt en dat het excessenbeleid door de veiling niet goed wordt uitgevoerd.  „Wij als trouwe leden voelen ons zwaar in de steek gelaten”, zo sluiten zij de brief af.

De Spaanse aanvoerder voert nog steeds karren aan voor de klok. Volgens Maurits van den Arend van Patio Plants, een van de briefschrijvers, is de Spaanse aanvoer die nu nog onderweg naar Nederland is nog steeds welkom voor de klok. Daarna zal dit worden gestopt. „We hebben dus al zeker iets bereikt, maar willen op kort termijn een gesprek met de directie over het aanvoerbeleid voor nu en in de toekomst.”

Royal FloraHolland geeft aan dat zij een gesprek met de kwekers zullen aangaan. Tot die tijd willen zij niet in de media reageren.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties