Home Hortipoint Kwekers: doorpakken of stilstaan?

Kwekers: doorpakken of stilstaan?

0
Kwekers: doorpakken of stilstaan?
Foto: Shutterstock

Afgelopen week stond in het teken van de jaarlijkse meeting in Kenia met kwekers, service providers en de retailer Coop Zwitserland. Er was een avond voor de eigenaren en directies van de kwekerijen. En er was een dag met vooral de technische medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de teelt. Het avondprogramma was bedoeld om de beslissers mee te krijgen in de duurzaamheidsdoelstellingen (tijd, prioriteit en investeringen).

Met de technische medewerkers zijn aan het einde van dag concrete doelen afgesproken voor de komende jaren. Resultaten van een analyse in samenwerking met MPS en Coop speelden hierin ook een rol, onder meer met betrekking tot het gebruik van de actieve ingrediënten acefaat en neonics. We zien meer retailers aandacht schenken aan het actief verminderen van het gebruik van pesticiden in de bloementeelt.

Wat me vooral opviel, zijn de verschillen tussen de kwekers die je kunt indelen in twee categorieën: actieve kwekers en probleemdenkers. De actieven zijn al geruime tijd bezig met oplossingen voor duurzame teelt op de lange termijn en besteden veel geld en tijd aan optimalisatie.

De probleemdenkers zien vooral obstakels zoals dure milieuvriendelijke middelen, het slechte weer, hogere kosten en lage inkomsten. Zij hopen vaak op een beter volgend seizoen en zoeken en vinden oplossingen voor de korte termijn, vaak gebruikmakend van een goedkoop effectief middel dat niet goed is voor het gewas en dus uiteindelijk ook niet voor de mens.

Dit verschil maken we natuurlijk ook mee in Nederland. Sommige kwekers zijn super enthousiast en komen met ideeën om producten te verbeteren en de verkoop te stimuleren. Anderen zien beren op de weg en laten kansen liggen. Dat is eigenlijk zonde, maar gelukkig zijn er kwekers die voorop willen lopen of de tools willen gebruiken die we aandragen. Hierdoor zijn we de afgelopen maanden in staat geweest nieuwe producten succesvol te introduceren. Daar krijg je energie van met elkaar.

Mijn boodschap is dus: het maakt niet uit waar je bent en met wie je werkt en spreekt, start zelf vandaag met verbeteringen in plaats van te wachten tot morgen. En natuurlijk gaat dat in het ene land wellicht gemakkelijker dan in het andere, maar als de actie gestart wordt zal er uiteindelijk resultaat zijn.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties