Laatste grootschalige slag NieuwLand in NOP

De Noordoostpolder (NOP) werd 75 jaar geleden aangelegd. Inmiddels is vooral glastuinbouwgebied NieuwLand – tussen Luttelgeest en Marknesse – behoorlijk gegroeid. Twee paprikatelers hebben recent 125 ha land aangekocht om hun kwekerijen uit te breiden. Wethouder Wiemer Haagsma, gemeente NOP: „Herstructurering en inbreiding staan centraal de komende jaren.”

In de NOP zijn twee glastuinbouwgebieden: NieuwLand tussen de dorpen Luttelgeest en Marknesse, en het gebied rond Ens. In NieuwLand bevinden zich vooral groente- en sierteeltbedrijven; dit gebied is 600 ha groot. In Ens zitten een aantal grote plantenbedrijven; dit gebied is circa 150 ha groot.

Goede afspraken over huisvesting
Huisvesting van arbeidsmigranten ligt landelijk gezien onder een vergrootglas, ook door de coronacrisis en het adviesteam van Emiel Roemer. In de NOP is vanaf 2012 beleid gemaakt over huisvesting. „Elke ha glas brengt extra vraag naar arbeid”, constateert Haagsma. „Bij uitbreiding van kassen moet je naast het bestemmingsplan en de vergunning, dus ook nadenken over huisvesting van arbeidsmigranten. We hebben vroegtijdig afspraken gemaakt met de provincie Flevoland over bestemmingsplannen. Je kunt beter vooraf goede afspraken maken dan dat je bij elke bestemmingswijziging de discussie moet aangaan.”


Units voor huisvesting van arbeidsmigranten in Luttelgeest. 

Meer lezen?
Wethouder Wiemer Haagsma staat deze week met een verhaal in het Vakblad voor de Bloemisterij. Hierin vind je meer informatie over de plannen die de gemeente NOP heeft rond huisvesting en ruimtelijke ordening. Lees alvast de digitale versie, met inlog.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties