Landbouw- en tuinbouwminister keert terug in nieuw kabinet

In een kabinet-Rutte III keert de minister van Landbouw terug. Waarschijnlijk telt een nieuw kabinet van VVD, CDA, D66 en CU drie ministers meer dan het huidige demissionaire kabinet. Naast Landbouw worden de nieuwe posten Immigratie en Integratie en Klimaatzaken, zo meldt De Telegraaf.

Daarmee zou het totale aantal ministers uitkomen op zestien. Over de precieze invulling van de portefeuilles zou volgens de krant nog worden onderhandeld. Bronnen in Den Haag houden al langer rekening met deze drie extra ministeries. In het nieuwe kabinet zou de VVD zes ministers krijgen, CDA en D66 elk vier en de ChristenUnie twee.

De comeback van een minister van Landbouw, die waarschijnlijk ook Voedsel (en dus ook de NVWA) in zijn of haar pakket krijgt, lijkt niet zozeer ingegeven door idealistische motieven, maar meer om de ministersposten logisch over de diverse partijen te verdelen. Historisch gezien, en gelet op haar achterban, lijkt het CDA de meest logische partij om de minister van Landbouw te leveren.

Van 1935 tot en met 2010 was het ministerie van Landbouw een zelfstandig ministerie, soms met toevoegsels als Voedselkwaliteit of Natuurbeheer en Visserij. Gerda Verburg, boerendochter van CDA-huize, was in 2010 de laatste minister van Landbouw. Daarna viel landbouw als een staatssecretariaat onder het ministerie van Economische Zaken, met CDA’er Henk Bleeker als eerste vertegenwoordiger in 2010.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties