Locatie Curio Breda wordt stadsparklandschap

  De locatie van de Curio mbo-opleidingen voedsel, groen en gastvrijheid in Breda wordt omgetoverd tot een stadsparklandschap. Dit moet bijdragen aan de doelstellingen van gemeente Breda om een stad in een park te worden.

  Vrijdag 16 april werd een eerste aanzet tot het stadsparklandschap gemaakt. Wethouder Paul de Beer plantte samen met studenten van de hoveniersopleiding ruim dertig bomen van groot formaat op het schoolterrein. Een aantal hoveniersbedrijven en kwekers uit de regio hebben hun support toegezegd aan het project. Zo worden, naast stageplaatsen, ook gastlessen, praktijkopdrachten en gerichte bedrijfsopleidingstrajecten op maat aangeboden.

  Wethouder Paul de Beer van Breda (rechts) plant samen met onderwijsmanager Bob Schalken en studenten van de hoveniersopleiding bomen aan op het schoolplein. (Foto: Curio – Astrid Hop)

  De studenten van de hoveniersopleiding en van de nieuwe opleiding Urban Green Development krijgen praktische instructies over het planten van de bomen. Daarnaast leren ze hoe bomen bijdragen aan klimaatoplossingen en welke toegevoegde waarde bomen hebben voor een gebied.

  Klimaatadaptatie

  Het park is helemaal ontwikkeld rondom het gedachtegoed van klimaatadaptatie. Het is samen met hoveniers en de gemeente Breda tot stand gekomen. Thema’s als waterbuffering, biodiversiteit, urban design en klimaatadaptatie staan centraal in het ontwerp.

  Paul de Beer: „Als gemeente hebben we klimaatadaptatie als speerpunt benoemd voor de toekomstige ontwikkeling van de stad. Daarin nemen we zelf veel initiatieven. Maar concrete acties daarin door instellingen en bedrijfsleven zijn zeker zo belangrijk. Curio speelt daar goed op in. Het mooie is dat de jongeren nu al actief hierin worden betrokken.”

  Duurzaam gebouw

  Naast de nieuwe opleidingen urban green development en food en future zijn vorig jaar ook de bakkersopleidingen van Curio in een nieuw gebouw op deze locatie gevestigd. Een aantal jaren geleden is er al een nieuw duurzaam gebouw van Curio praktijkschool Breda gevestigd. Daarin wordt regenwater hergebruikt door middel van een helofytenvijver. In het kader van klimaatadaptieve oplossingen zoekt men ook toenadering met opleidingen van Avans, zoals Evironmental science. Hiervoor gaan mbo- en hbo-studenten gezamenlijk onderzoeken doen met en in de regio.


  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties