LTO behoort tot zeven invloedrijkste lobbyorganisaties

LTO Nederland behoort tot de zeven invloedrijkste lobbyorganisaties in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek door de Universiteit van Amsterdam (UvA) in opdracht van Nieuwsuur en Vrij Nederland onder tweehonderd lobbyorganisaties. Op nummer één staat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), gevolgd door werkgeversorganisatie VNO-NCW en vakbond FNV.

Volgens voorzitter Marc Calon van LTO Nederland is het voor een lobbyist de kunst om op het juiste moment op de juiste plek te zijn. „Middenin de onderhandelingen hadden we een ontbijtafspraak met premier Mark Rutte, over het regeerakkoord”, zegt Calon tegen Nieuwsuur en Vrij Nederland. De standpunten en belangen van LTO nam hij mee op één A4’tje. Driekwart daarvan staat nu in het regeerakkoord, zo concluderen de twee nieuwsmedia.

Binnenhof Den Haag

Politieke voorkeur
Ruim de helft van alle lobbyisten heeft zijn sporen verdiend in de politiek, zo blijkt uit het UvA-onderzoek. Zo is Calon ook als gedeputeerde voor de PvdA actief geweest. De meeste lobbyisten hebben de PvdA, VVD of het CDA als politieke voorkeur.

Het onderzoek van Nieuwsuur en Vrij Nederland vond plaats in het kader van een serie uitzendingen en berichten – met als titel Schaduwmacht – over de staat van de Nederlandse democratie. Het eerste deel draaide om de banencarrousel, het tweede over de machtigste lobbyisten in Den Haag.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties