LTO geeft ministerie SZW andere kijk op ’eerlijk werk’ in de sector

Secretaris-Generaal Loes Mulder van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft op 5 juli een werkbezoek gebracht aan de land- en tuinbouw. Aan de orde kwam de kijk van de brancheorganisatie op het recent verschijnen rapport ‘Staat van eerlijk werk Loon naar werken?’ van de Inspectie van het departement (ISZW).

In het rapport noemt de ISZW onder andere percentages van de sectoren waar de meeste werknemers worden uitgebuit of onderbetaald blijven. Daarbij scoort de land- en tuinbouw hoog. Dit geeft een vertekend beeld, want het gaat om hierbij slechts om meldingen, niet om daadwerkelijke constateringen. LTO Nederland en LTO Glaskracht Nederland keuren de bevindingen af, maar vinden de publicatie ‘Staat van eerlijk werk Loon naar werken?’ van de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW) misleidend.

Methodiek ISZW

De Inspectie SZW hanteert op het thema ‘beloning’ een risico-analysemodel om te komen tot een gerichte en effectieve inzet van beschikbare menskracht en middelen. Deze methodiek juichen de LTO-organisaties ook toe. Sterker nog, als er meer inspecteurs nodig zijn om de problemen op te lossen dan moet daar in worden geïnvesteerd. Beide LTO-organisaties willen hiervoor gezamenlijk in optrekken.

„Het aanpakken en in kaart brengen van deze groep vraagt echter om nuance. Als je in een selecte groep slechte risico’s gaat controleren is het ook logisch dat je meer overtredingen constateert”, zegt Wim van den Boomen. Ook het aantal meldingen dat je ontvangt zegt nog niet dat er ook daadwerkelijk meer overtredingen zijn. Het rapport is zo geformuleerd dat het resultaat van de inspecties een negatieve uitstraling heeft op de gehele sector. „En dat is onterecht”, concludeert van den Boomen.

Beter communiceren

Handhaving is noodzakelijk waar er misbruik is en heeft een corrigerend karakter voor de bedrijven die het betreft. Anderzijds heeft het als doel de perceptie van de pakkans bij de anderen te vergroten. Het kan en mag echter nooit zo zijn dat de communicatie geweld doet aan het imago van een hele sector en de vele goede werkgevers daarbinnen. Daarom vraagt dit om veel zorgvuldigheid LTO Nederland en LTO Glaskracht Nederland dringen daar al lange tijd op aan en hebben hier ook afspraken met de inspectie over gemaakt.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties