Luisbestrijding wordt probleem na wegvallen Tafari

Het insecticide Tafari (voorheen Plenum 50 WG) mag na 30 januari 2020 niet meer worden gebruikt. Voor de bestrijding van luizen in biologische systemen kan dit grote problemen opleveren, laten adviseurs weten. Tafari is immers een goed integreerbaar middel, en op het alternatief Teppeki komt nu een grote druk te staan, waardoor de kans op resistentie toeneemt. Glastuinbouw Nederland werkt aan een vrijstelling.

De Europese Commissie heeft vorig jaar besloten om alle toelatingen van insecticiden met de werkzame stof pymetrozine te verbieden. De reden is dat er onzekerheid bestaat over de effecten van de afbraakproducten in de bodem en in het grondwater. In de glastuinbouw speelt dit niet, aangezien er meestal gesloten wordt geteeld. In de toelating van gewasbeschermingsmiddelen wordt daar echter geen rekening mee gehouden.

Met het wegvallen van Tafari wordt weer een poot onder de geïntegreerde gewasbescherming weggezaagd, vinden adviseurs. „We maken grote stappen met biologische bestrijding, maar die zijn niet voor 100% sluitend”, zegt Kees Kouwenhoven, specialist gewasbescherming bij Royal Brinkman. „Daarom moeten we selectieve middelen achter de hand hebben.”

Wat betekent het wegvallen van Tafari voor geïntegreerde gewasbescherming in verschillende sierteelten? Lees het vrijdag in Bloemisterij 37 of direct in het digitale magazine (hier is inloggen voor nodig).

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties