Luna Privilege vervallen in onbedekte teelt bloemisterijgewassen

Luna Privilege is na herregistratie door het College voor de toelating voor gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) niet meer toegelaten in de onbedekte teelt van bloemisterijgewassen. Er geldt nog wel een aflevertermijn van middelen met het oude etiket tot 1 december 2017 en opgebruiktermijn van 1 april 2018.

In bedekte teelten van bloemsiterijgewassen blijft Luna Privilege via een gewasbehandeling toegelaten tegen echte meeldauw: in substraatteelten 6 x in 12 maanden en grondgebonden teelten 2x in 12 maanden. Gerbera’s onder glas en op substraat zijn ook via een druppeltoepassing te behandelen; in totaal 10x in 12 maanden. In dit gewas werkt Luna Privilege ook goed tegen sclerotinia.

Bij de herregistratie is wel vastgesteld dat handschoenen verplicht zijn voor werknemers nadat het gewas is behandeld. Voor enkele gewassen is een minimaal gewasstadium vastgelegd voor toepassing.

Onbedekte teelten van bloemisterijgewassen zijn wel nog steeds te behandelen met Luna Sensation. Alleen de werkzame stof fluopyram in deze Luna-formulering is de helft minder krachtig. Wel bevat Luna Sensation nog tweede werkzame stof: trifloxystrobin. Toelatingshouder Bayer Cropscience bekijkt de mogelijkheden om de vervallen gewassen via een ’kleine toepassing’ weer op het etiket van Luna Privilege terug te krijgen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties