Magneten op spuitboom kunnen drift reduceren

Als spuitvloeistof een magnetische lading krijgt, dan gaat het driftpercentage omlaag. En het spuitresultaat neemt toe. Dat legde het bedrijf MagGrow uit op bijeenkomst voor bollentelers in Breezand. De techniek is ook toepasbaar voor siertelers, zelfs in de kas.

Het gepatenteerde systeem van MagGrow is 1 juli 2017 door de Technische Commissie Techniekbeoordeling (TCT) erkend als driftreducerende maatregel. Je kan het op iedere bestaande of nieuwe spuitmachine is installeren. Rein Derksen van MagGrow legde bij Onderzoekscentrum Innoventis, waar toeleverancier GMN met landbouwmechanisatiebedrijf Hollands Noordkop donderdag 31 augustus enkele spuittechnieken  demonstreerde, uit dat niet alleen het driftpercentage daalt door het systeem. Er kan tevens zo’n 25% bespaard worden op spuitmiddel en de doordringing van de vloeistof in het gewas is groter. Omdat door de techniek de weersomstandigheden minder van invloed zijn op het spuitresultaat, kan de teler vaker of eerder zijn gewas behandelen als dat nodig is.

De vloeistof krijgt zijn magnetische lading door zogenoemde aardmagneten in speciale units (een per 4 meter spuitboom). Die centrale magneetopstelling is meestal op of dicht bij de spuittank gemonteerd. Bij rozentelers in Afrika test MagGrow de techniek door de magneten in een soort rugzak te laten dragen door degene die met de spuitstok door het gewas gaat. Daardoor blijft de magnetische lading van de vloeistof het hoogst. Op een spuitboom zijn naast de magneten ook ‘versterkers’ nodig in de leiding en bij de doppen. De spuitleiding is van kunststof en bevat ongeveer om de 50 centimeter een kleine huls met daarin een magneet en de dophouders zijn ook magnetisch.

Door de combinatie van het systeem van MagGrow vallen driftreducerende doppen, automatisch in een hogere klasse. Gebruik je bijvoorbeeld 75% driftreducerende doppen bij 3 bar spuitdruk, dan gaat het driftbesparingspercentage omhoog naar 90%.
Het MagGrow-systeem kost €1.000 per strekkende meter spuitboom, gaf Derksen als indicatie. De verklaring achter de techniek is dat magnetisch geladen spuitvloeistof aangetrokken wordt gewas dat van nature ook magnetisch geladen is.
Tijdens de bijeenkomst op 31 augustus in Breezand werd ook spuiten met luchtondersteuning (Twinforce) gedemonstreerd. Deze drifreducerende techniek is al langer op de markt en reeds volop opgepikt door bollentelers en akkerbouwers. In de gesprekken werd duidelijk dat er nog een aanbieder is die zich bezighoudt met magnetisering van vloeistof. Het bedrijf Magliv ‘richt’ met één centrale magneet de moleculen in de spuitvloeistof opnieuw en voorkomt daarmee ontmenging en uitzakking. Ook het systeem van Magliv is onderhoudsvrij. Het kost tussen € 15.000 en €20.000

 

 

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rob
Rob
6 jaren geleden

Op welke wetenschap berust deze metode? De “magnetische” aantrekkingskracht tussen plant en dop is niet eens te overbruggen met de hele krachtige magneten! Sinds wanneer is het mogelijk om water magnetisch te maken?

Ben erg benieuwd naar specifieke gegevens

Rob