Markt agrarische robots kan in tien jaar verdrievoudigen

De Nederlandse agritech-markt kan groeien van 715 miljoen naar 2,5 miljard euro in 2030, voorspelt ABN Amro. De bank schat de omzet in de internationale agritech-markt nu op ruim 6 miljard euro. Nederlandse fabrikanten hebben hierin een marktaandeel van ruim 11%, vooral dankzij de zeer sterke positie in melk- en voerrobots.

De kosten van arbeid en een tekort aan personeel in de agrarische sector maakt het voor ondernemers interessant om te investeren in technologie. Een andere aanjager van de agritech-markt is het toegenomen belang van duurzaamheid.

De bank heeft vooral gekeken naar robotisering en automatisering in de akkerbouw en veehouderij, waar grote markten liggen voor de fabrikanten. De tuinbouw is kleinschaliger en gewassen zijn moeilijker te oogsten, waardoor die markt nu nog minder interessant is. „Daar is robotisering mogelijk als agrarische ondernemers samen met fabrikanten consortia vormen om de risico’s te spreiden”, zegt Jan de Ruyter, Sector Banker Plantaardige Sectoren. Ook kunnen volgens hem crossovers met bijvoorbeeld de medische sector de tuinbouw verder helpen. „Er wordt in Japan geëxperimenteerd met robots die bejaarden wassen. Dat zijn nauwkeurige handelingen die ook vereist zijn bij de oogst van bloemen.”

Foto: Shutterstock
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties