Tuin en Landschap nieuws ‘Meer dan €1 miljard schade door stikstof- en PFAS-impasse’

‘Meer dan €1 miljard schade door stikstof- en PFAS-impasse’

0

VHG is een van de ondertekenaars van een manifest waarin kabinet, provincies en gemeenten worden opgeroepen om de stikstof- en PFAS-impasse te doorbreken. Het manifest wordt woensdag 30 oktober tijdens een landelijke demonstratie op het Malieveld in Den Haag aangeboden aan overheidsvertegenwoordigers.

„Bedrijven dreigen om te vallen en tienduizenden medewerkers kunnen hun baan verliezen,” staat er te lezen. „De pijn is overal voelbaar: van binnenvaartschippers tot architecten, van groen en agro tot transporteurs, van metaal-, grondverzet- en grondverwerkingsbedrijven tot de (af)bouw mét leveranciers, installatiebedrijven en dienstverleners.”

Meer dan €1 miljard schade
Volgens het manifest bedraagt de schade als gevolg van de stikstof- en PFAS-problematiek nu al meer dan €1 miljard, en loopt dit bedrag snel op doordat orderportefeuilles leeg raken. „De eerste ontslagen zijn gevallen en de eerste ondernemer is failliet.”

De branche- en ondernemersorganisaties missen bij kabinet, provincies en gemeenten het gevoel van urgentie. Ook stellen ze dat bij veel projecten helemaal geen stikstof vrij komt en gewoon vergunningen kunnen worden verleend. Het kabinet moet met een drempelwaarde komen waaronder geen vergunning nodig is.

Voor PFAS vragen de ondertekenaars een werkbaar handelingskader met praktische normen, waarmee gemeenten en bedrijven weer aan de slag kunnen.

Ralph Mens
Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van Tuin en Landschap.

Reageer op dit artikel

avatar