Meer glastuinders willen uitbreiden, maar er zijn ook meer stoppers

Een groeiend aantal glastuinders heeft plannen voor uitbreiding of wil zich laten opvolgen. Eind vorig jaar ging het om 13,2% van de telers, terwijl dat percentage In 2015 nog op 8,6% lag. Tegelijkertijd geven ook meer glastuinders aan te willen stoppen of hun bedrijf te willen afbouwen, zo blijkt uit de GlastuinbouwScanner 2017, de jaarlijkse telefonische enquête onder 3.200 telers van marktonderzoeksbureau AgriDirect .

Sinds 2015 is het percentage uitbreiders stijgende. Afgelopen jaar steeg het percentage met 3,3%. Tegelijkertijd ging het percentage stoppers in 2017 omhoog naar 11,3%. Vanaf 2013 leek ook hier een stijgende trend te ontstaan. Het percentage daalde echter in 2016, maar hervond de opgaande lijn afgelopen jaar met 2,8%.

Meeste uitbreiders bij bedrijven met opkweekmateriaal
De ondernemers met uitbreidingsplannen zijn veelal te vinden bij de bedrijven met opkweekmateriaal (15,2%). Vlak daarachter volgen de bedrijven met potplanten (15,1%). Bedrijven met vaste planten kennen relatief gezien de minste uitbreiders (7,6%). Bedrijven met snijbloemen hebben de meeste stoppers/afbouwers met 13,2%. De minste stoppers bevinden zich in de categorie van bedrijven met vaste planten (6,1%).

Herstructurering
De herstructurering van de glastuinbouwsector lijkt zich volgens AgriDirect in versneld tempo voort te zetten. Het gevolg daarvan kan zijn dat het aantal bedrijven sneller daalt en dat overblijvende bedrijven steeds groter worden.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties