Meer nieuwe ziekten en plagen in het vooruitzicht

In de toekomst zullen we vaker met nieuwe ziekten en plagen te maken krijgen. Dat is de verwachting van Gerben Messelink, entomoloog bij Wageningen UR Glastuinbouw. De onderzoeker noemt daar verschillende oorzaken voor. Door COVID-19 is bijvoorbeeld bij overheden het besef gegroeid dat landen meer zelfvoorzienend moeten zijn. Voor de Nederlandse situatie betekent dat dat er vaker exotische gewassen zullen worden geteeld, die hun eigen ziekten en plagen met zich meebrengen.

Ook zullen er door handelsstromen en door de opwarming van de aarde invasieve plagen en ziekten blijven komen waar we nog geen pasklare bestrijdingsmethoden voor hebben. Tegelijk wordt de lijst met chemische gewasbeschermingsmiddelen steeds korter. Er zal dus een integrale aanpak voor ziekte- en plaagbeheersing moeten komen die rekening houdt met deze veranderingen.

Is hygiëne belangrijk of juist biologische diversiteit? En op welke manier kunnen inheemse insecten helpen bij de plaagbestrijding in kassen? Lees het in Bloemisterij 50 of direct in het digitale magazine (alleen voor digitale abonnees).

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties