Meer vacatures in glastuinbouw, dus hoe behoud je personeel?

Het aantal vacatures in de Nederlandse glastuinbouw is aan het stijgen, zo maakt het project Kas Groeit op uit de informatie van het Mobiliteitscentrum. Daarbij wijst het scholingsloket voor werkgevers en werknemers in de glastuinbouw ook op de positieve ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, waar het werkloosheidscijfer weer onder de 5% ligt. Dit betekent volgens Kas Groeit dat niet alleen het vinden van geschikt personeel meer tijd kost. De organisatie benadrukt ook dat werkgevers energie moeten besteden aan het behoud van het personeel.

Volgens Kas Groeit moeten de werkgevers veel meer aandacht besteden aan de loopbaanontwikkeling en de coaching van de eigen medewerkers. Vaak zien bedrijven het trainen van het personeel al een opmaat naar een baan elders. ‘Je raakt ze dan toch eerder kwijt’, krijgt het loket naar eigen zeggen regelmatig te horen. Volgens Kas Groeit werkt het echter andersom, omdat medewerkers steeds meer verwachten van de werkgever waarbij een goed salaris niet altijd het belangrijkste is.

Kas Groeit merkt op dat medewerkers ook trots willen zijn op de organisatie waar hij of zij voor werkt.  Verder staan een goede werksfeer, opleidingsmogelijkheden en de mogelijkheid tot flexibel werken hoog op het verlanglijstje. Aandacht hebben voor de medewerker en iemand begeleiden in zijn loopbaan versterkt de binding en het vertrouwen, aldus Kas Groeit. Hierdoor vertrekken zij volgens de organisatie juist minder snel.

De organisatie heeft een animatie ontwikkeld voor het bevorderen van de loopbaanontwikkeling onder het personeel. Dit kan onder meer ook via de zogeheten loopbaanvouchers.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties