’Met zijn tweeën gaan we drie keer zo snel’

  Net als in de Tour de France valt hier deze zomer genoeg regen, op 25 juni zelfs 75 mm in 12 uur. Op de zandgrond is die hoeveelheid water snel weg. Gelukkig is de hittegolf aan de westkust bij Vancouver ons bespaard gebleven. Door redelijke temperaturen blijft de vraag naar bromelia’s goed.

  We naderen de ontknoping van de verkoop van ons bedrijf. September 2020 tekenden we een voorlopig koopcontract zonder condities. Wanneer alles goed gaat verkopen we het bedrijf op 30 september. Tot die tijd verkopen we de laatste planten. Want maandelijks oppotten betekent maandelijks vakken leegmaken.

  Omdat de nieuwe eigenaar geen potplanten gaat kweken, maar marihuana, staakten we vorig jaar de aanplant van bromelia, hibiscus en ficus. Er was geen interesse van derden om de teelten voort te zetten. Tot een maand geleden. Toen belde een geïnteresseerde kweker met de vraag of we konden praten over de mogelijkheid om het bedrijfsplan over te nemen. Na enkele gesprekken ziet het er naar uit dat hij op zijn eigen bedrijf de teelten voortzet. Dat geeft veel voldoening. We maken afspraken om alle kennis over te dragen.

  Naast alle teelttechnische informatie hebben we veel ervaring en werkplezier verzameld in de afgelopen 33 jaren. Enkele uitspraken die vaak terugkwamen: ’Sorteren, sorteren, sorteren!’ Daarmee verbetert de kwaliteit van alle planten en van het eindproduct. ’Grote planten in de midden!’, zowel in het stekbed, als in de kas, als in de afleverdoos. Daardoor krijgen de kleinere planten de voorsprong van het licht aan de buitenkant.

  ’Voor elke plant een klant’. Ook voor mindere kwaliteit is een klant te vinden. ’Weer een blije klant!’, bij elke plant die de deur uitgaat. ’Blij wanneer de bestellingen werden opgehaald’, ook op drukke dagen, want dat creëert weer plek in de schuur.  ’Met zijn tweeën gaan we drie keer zo snel’. Samenwerken stimuleert tot grotere prestaties wanneer je je daarop focust. En tot slot:  ’Aan het eind van de dag terugkijken wat voor elkaar gekregen hebben’, en onszelf en het team een schouderklopje geven.

  Zo blikken we regelmatig terug op de afgelopen jaren. Met spanning kijken we naar de nieuwe uitdagingen die voor ons liggen. We willen graag bezig blijven op ons nieuwe land met bos. Stilzitten is geen optie.

  Angelle van Kleef,

  Colourful Gardens, Ontario Canada

  Lees hier meer columns van Angelle

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties