Moderne plantensystemen tegen fijnstof

Uit onderzoek van TNO blijkt dat levende systemen met planten effectief fijnstof kunnen verwijderen. Omdat mensen 90% van hun tijd binnenshuis doorbrengen, bieden deze systemen perspectief op een gezonde leefomgeving.

Van moderne ventilerende plantensystemen is bekend dat ze de lucht kunnen zuiveren, maar het effect op fijnstof was nog niet eerder onderzocht. TNO heeft daarvoor een nieuwe manier ontwikkeld om fijnstof te genereren. Met de nieuwe methode zijn acht verschillende systemen vergeleken op hun capaciteit om fijnstof en formaldehyde uit de lucht te verwijderen: twee ‘klassieke’ systemen met mechanische filters en zes moderne plantensystemen, waarbij een ventilator lucht langs de wortels van planten stuurt. De systemen zijn getest in een 12 m2 grote klimaatkamer onder realistische condities.

Filter niet te vervangen

De plantensystemen met een hoge luchtverplaatsing scoorden goed op het verwijderen van fijnstof. Daarnaast verwijderden vrijwel alle plantensystemen de formaldehyde. Beide ‘klassieke’ systemen (zonder planten) brachten de fijnstof concentratie snel naar beneden; één van de twee verwijdert dankzij een actief koolfilter ook formaldehyde.

De voordelen van plantensystemen zijn dat er geen filter vervangen hoeft te worden en dat ze het welbevinden van mensen verhogen. Nadelen zijn er ook: goed onderhoud is cruciaal en een aantal systemen ventileert te weinig om echt effect te sorteren. TNO beveelt nader onderzoek aan om het effect in praktijksituaties te meten. SIGN heeft de aanbeveling opgevolgd en onderzoekt nu met de Universiteit Utrecht (Nature Based Solutions) hoe de systemen verder zijn te optimaliseren.

Sluipmoordenaar

Fijnstof is een sluipmoordenaar, die jaarlijks duizenden voortijdige overlijdens veroorzaakt. Het aantal voortijdige overlijdens door fijnstof is in Nederland door RIVM becijferd op 8.000 tot 12.000 per jaar.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) gaf opdracht voor het onderzoek in het kader van het innovatieprogramma van SIGN (Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland).

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties