Mogelijke quarantainestatus voor wortelknobbelnematode

Meleidogyne enterolobii, een tropische wortelknobbelnematode, krijgt mogelijk een Q-status in 2021. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vraagt kwekers zich hierop voor te bereiden. Bij Q-organismen is het doel de Europese Unie vrij te houden van deze organismen of, indien deze al aanwezig zijn, verdere verspreiding te voorkomen.

Foto: NVWA

Meloidogyne enterolobii heeft zeer veel waardplanten, zowel houtige als kruidachtige gewassen, en komt in veel landen verspreid over de wereld voor. Ze is zeer schadelijk op onder meer tomaat, paprika en komkommer. Bestrijding is vrijwel onmogelijk, en vernietiging van besmette planten en het groeimedium is de enige betrouwbare methode om deze nematode uit te roeien. Het is vrijwel zeker dat Meloidogyne enterolobii in de loop van 2021 een EU-quarantainestatus krijgt.

De NVWA treft M. enterolobii met enige regelmaat aan in de teelt en handel van tropische planten waaronder Arecaceae, Chlorophytum, Ficus, Philodendron en Zelkova. De soort komt voor in Noord- en Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Het gaat tot op heden om toevallige vondsten bij import- of exportbemonsteringen voor andere soorten nematoden. Een bedrijf kan onder meer besmet raken, zodra waardplanten geïmporteerd worden uit een gebied waar deze nematode voorkomt.

Op het moment dat de Europese Unie (EU) M. enterolobii als Q-organisme aanmerkt, zal de NVWA een met M. enterolobii besmet bevonden partij weigeren voor import in Nederland. Bij een vondst op een bedrijf worden maatregelen opgelegd om de besmetting uit te roeien. De NVWA adviseert bedrijven daarom nu al insleep van M. enterolobii te voorkomen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties