Home Vakblad voor de Bloemisterij Ondernemen Nederland start in 2023 met tolheffing voor vrachtwagens

Nederland start in 2023 met tolheffing voor vrachtwagens

0
Nederland start in 2023 met tolheffing voor vrachtwagens

Over vijf jaar is het zover: dan komt er een tolheffing voor vrachtwagens die over de Nederlandse snelwegen rijden. De maatregel leidt volgens het kabinet tot vermindering van de CO2-uitstoot en tot slimme en duurzame vervoerssystemen. Maar lost zo’n vrachtwagenheffing de files op? Nee dus, blijkt uit onderzoek. Dat is jammer, want het bloemen- en plantentransport staat steeds vaker stil door files.

Eerder deze maand stemde de ministerraad in met de uitgangspunten die minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) voor een vrachtwagenheffing heeft bedacht. Gaat de Tweede Kamer ermee akkoord, dan kan zij gaan werken aan een wetsvoorstel.

De vrachtwagenheffing, die per 2023 moet ingaan, gaat voor binnen- en buitenlandse vrachtwagens van meer dan 3,5 ton gelden en wordt geheven op alle snelwegen en mogelijk op een aantal regionale en lokale wegen (om sluipverkeer te voorkomen). De toltarieven zijn nog niet bekend. In elk geval zal gelden: hoe schoner een vrachtwagen, hoe lager de tol, een uitgangspunt dat terug te vinden is in Europese richtlijnen voor wegbeprijzing.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties