Nefyto woedend over nieuwe beoordeling EFSA van drie neonicotinoïden

Nefyto, de koepelorganisatie van fabrikanten van gewasbeschermingsmiddelen, is woedend over de nieuwe beoordeling van drie neonicotinoïden (clothianidin, imidacloprid en thiamethoxam) die de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) vandaag heeft gepubliceerd. De drie middelen zijn volgens de EFSA erg risicovol voor hommels, wilde en honingbijen. Nefyto stelt echter dat EFSA, net als bij eerdere beoordelingen, is uitgegaan van nog niet goedgekeurde regels voor bijenonderzoek, wat volgens de brancheorganisatie geen basis kan zijn voor een toelatingsbesluit.

Foto: Shutterstock

Nefyto roept landbouwminister Carola Schouten daarom op de EFSA-evaluatie niet te erkennen als basis voor een besluit over goedkeuring van de stoffen op Europees niveau. De nieuwe regels, de zogeheten Bee Guidance, noemt Nefyto onwerkbaar. “Binnen de EU is dit document de afgelopen vijf jaar voortdurend en consequent afgewezen omdat het onrealistisch is en niet geschikt om de risico’s voor bijen en bestuivers vast te stellen”, aldus de organisatie in een verklaring.

Totaalverbod op insecticiden dreigt
Toepassing van de Bee Guidance op andere stoffen kan volgens Nefyto leiden tot een verbod op de meeste, misschien wel álle insecticiden, inclusief biologische producten. Ook het Ctgb heeft daar vorig jaar in een advies aan toenmalig landbouwstaatssecretaris Martijn van Dam op gewezen, zo stelt de organisatie.

In het kader van de toelaatbaarheidsbeoordeling moet volgens Nefyto worden uitgegaan van een geaccordeerd en vastgesteld toetsingskader. “Voor de gewenste vernieuwing van het pakket chemische en biologische producten is voorspelbaarheid van de toelatingsbeoordeling een eerste vereiste. Een niet-goedgekeurd toetsingskader kan niet als basis dienen voor besluiten tot toelating.”

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ton
Ton
6 jaren geleden

Ja beste giffabrikanten, laten we jullie spulletjes nog snel even toetsen op een achterhaalde c.q. achterlijke wijze, zodat deze troep nog jaren ons milieu kan verzieken. Wat een cynisme en wat een gebrek aan respect voor leven…