Nerineveredelaar Van Keulen begon met 20 kg bollen

Alle nerines die Bas van Keulen uit Heemskerk op zijn bedrijf teelt, komen voort uit zijn eigen veredeling en selectie. De basis daarvoor is gelegd door vader Nico, die in 1962 twintig kilo bollen koopt van de cultivar Ras van Roon. „Heel Heemskerk en omgeving stond vol met deze roze kleur”, zegt Van Keulen. Vanuit dit partijtje plantgoed heeft zijn vader de teelt langzaam uitgebreid.

In de eerste jaren gaan steeds meer bloemen naar Japan, en voor die markt worden ze bijzonder rauw geoogst. Vanuit Europa zakt de belangstelling weg voor deze ’potloodjes’. In de jaren 80 loopt de afzet naar Japan echter sterk terug. Een koper adviseert: wil de nerine blijven bestaan, dan moeten de bloemen in meer kleuren beschikbaar komen en rijper worden geoogst. Bij het Instituut Veredeling Tuinbouwgewassen kan Nico in 1984 een selectie bollen met verschillende kleuren bijkopen. Daarmee gaat hij zelf kruisen, wat de kleuren zalmrose en wit oplevert. Het advies van de koper blijkt juist: de verbreding van het assortiment en de rijpere bloem leidde tot een toenemende belangstelling onder Europese afnemers.

Tegenwoordig teelt Van Keulen jaarrond nerine in zes hoofdkleuren. Hoe zet hij zijn nieuwe soorten in de markt? En hoe lukt het hem om in de winter een goede kwaliteit te maken? Lees het in Bloemisterij 48 of direct in het digitale magazine (alleen voor digitale abonnees).

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties