Nieuwe krachtige, compacte ledlamp

Het bedrijf Qwestland introduceerde tijdens Horticontact zijn dimbare, luchtgekoelde ClimaLED3. Deze ledlamp kan de bekende assimilatielampen een op een vervangen.

De output aan PAR-licht van de ClimaLED3 is 1.700 μmol/s en het vermogen is 825 Watt. Een traditionele SON-T lamp van 1.000 Watt genereert zo’n 1850 μmol/s. Die natriumlamp zet stroom dus minder efficiënt om in groeilicht; 1,85 μmol/W versus 2,1 μmol/s. De ClimaLED3 levert het volledige daglichtspectrum (380 -780 nm) , dat zichtbaar is als wit licht. Een afdekplaat aan de onderzijde van de lamp maakt het licht diffuus en beschermt de leds tegen vervuiling.

De lichtbron is dimbaar en de ventilator die zorgt voor de benodigde koeling kan afzonderlijk geregeld worden. Het is daardoor mogelijk om de ventilator te gebruiken als de lichtbron uit is. Volgens directeur Janus van der Ende van Qwestland draagt de luchtbeweging bij aan een gelijkmatiger kasklimaat en het verlagen van de schimmel- en ziektedruk. Bovendien is met de lamp gemiddeld tot 20% besparing op kasverwarming mogelijk. In de Demokwekerij in Honselersdijk heeft het bedrijf diverse proeven met de ClimaLed3 gedaan in vruchtgroenten.

ClimaLED3 wordt als geïntegreerd systeem geleverd: 1 centrale voeding en 1 tot 4 armaturen. De voeding weegt 6 kilo. De lamp weegt 3,5 kilo en meet 290 x 155 x 99 mm; dat is compacter dan een assimilatielamp. Er is EIA-subsidie mogelijk en de terugverdientijd is volgens Van der Ende ongeveer vier jaar.