Nieuwe tripsen blijven komen en sierteelt bedreigen

De laatste jaren wordt de glastuinbouw geconfronteerd met veel nieuwe tripssoorten. Het is een van de grootste bedreigingen voor de Nederlandse sierteelt onder glas. Een halt toeroepen is lastig. Dat lukt niet met het huidige middelenpakket en vooralsnog ook niet met de inzet en ondersteuning van biologisch bestrijders. Herkennen en kennen van deze soorten is een eerste stap om ze in te dammen.

Dat de tripsherkenningskaart van Glastuinbouw Nederland en WUR Glastuinbouw binnen een jaar na introductie in april 2019 al weer is geactualiseerd zegt voldoende. Op de kaart stonden recente nieuwkomers als echinotrips en Thrips setosus als reeds ’oude bekende’ van siertelers. De razendsnelle opkomst van pepertrips was aanleiding voor de actualisatie. En een nieuw potentieel gevaar dient zich al weer aan: de Chilitrips. Ze zijn nog niet waargenomen in Nederlandse kassen.

De tripsherkenningskaart is te vinden via deze link. Een uitgebreid verslag van een recent webinar over invasieve trips leest u in editie 30 van het Vakblad . Online is het artikel (na inlog) te vinden via deze link.

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

foto: Dr. Manfred R. Ulitzka
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties