Nife: Einde van de winter is in zicht

Door de extreem koude temperaturen van de afgelopen winterweek moest er flink gestookt worden. Halverwege de week werd er volgens berichten van de Gasunie het dubbele aan gas getransporteerd dan wat er op een normale dag in de winter verbruikt wordt. Gelukkig heeft Nederland de beschikking over grote gasopslagen waar voldoende gas op voorraad ligt. Het is mede door deze voorraad en de voorspelling van oplopende temperaturen, dat de prijs voor een kuub gas in plaats van verder te stijgen, licht gedaald is op de dagmarkt aan het einde van de afgelopen week. Nadat LNG tankers weken lang Azië als losadres hebben gehad, is de aanvoer van vloeibaar gas vanuit de Verenigde Staten naar Europa weer op gang gekomen. Nu het voorjaar voor de deur staat en temperaturen weer oplopen, kan de handel in gas weer in een rustig vaarwater terecht komen en kunnen gasopslagen weer bijgevuld worden.

Minder vraag naar elektra
Nu de kou in Europa minder is, is de vraag naar elektra afgenomen voor verwarming met elektrische apparaten. Hierdoor is de prijs van de elektra daghandel gedaald maar dit is ook mede door de lagere prijs van het daggas. De dagprijs voor gas is door de weersomstandigheden licht gedaald waardoor de opwek van elektra een lagere kostprijs heeft. Voor de lange termijncontracten is nog altijd een hoge CO2-emissieprijs van grote invloed op het koersverloop waardoor de prijs met uitzondering van afgelopen twee weken een zijwaartse koersverloop laat zien. De verwachting is dat de emissieprijs op het huidige niveau nog lager zal verblijven of zelfs nog iets kan stijgen. Uiteindelijk is dit ook afhankelijk van de handel op de financiële beurzen waar momenteel de koersen record na record halen.

Optimisme zet door
De handel in olie lijkt al een voorsprong genomen te hebben op een wereld zonder een pandemie, een wereld waarin de bevolking gevaccineerd is en weer massaal op reis kan gaan met vliegtuigen en economieën die weer opbloeien. Nadat vorige week de koers van een vat Brent-olie de 60 dollar aantikte, steeg de prijs de afgelopen week rustig verder. De OPEC handhaaft nog steeds de productiebeperkingen die er voor zorgen dat de markt niet overspoeld wordt met een overaanbod van olie, de beperkingen gelden nog voor de maanden februari en maart. Of de beperkingen nog langer van kracht blijven of dat er nieuwe afspraken komen is nog niet bekend, door het oplopen van de olieprijs wordt het voor Amerikaanse schalieolie producenten ook weer winstgevend om te produceren.

Deze update wordt verzorgd door Nife Energieadvies.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties