Noodwet voor taken bij meer plantziektes

Minister Schouten heeft een noodwet opgesteld om de taken te regelen voor keuringsdiensten bij nieuwe EU-wetgeving.

Nederland is nog niet klaar voor de invoering van de nationale wetgeving als op 14 december de Europese Plantgezondheidsverordening wordt ingevoerd. Met de tijdelijke regeling zorgt de minister ervoor dat de keuringsdiensten alvast wel de bevoegdheden krijgen in toezicht op meer plantenziektes, waaronder de zogenoemde Regulated Non-Quarantine Pests (RNQP). Dat zijn organismen die reeds aanwezig zijn in de Europese Unie en ‘hoofdzakelijk worden overgedragen door specifieke voor opplant bestemde planten en onaanvaardbare economische gevolgen hebben voor het voorgenomen gebruik van die planten’.

Voor Naktuinbouw en KCB zijn dat nieuwe taken, blijkt uit de publicatie in de Staatscourant. De betreffende dienst mag de vondst en maatregelen zelf afhandelen in dat geval. Welke producten op de lijst staan voor RNQP-organismen is niet definitief duidelijk. Naktuinbouw en NVWA konden vrijdag 6 december niet verwijzen naar een definitieve lijst.

Plantenpaspoort

Volgende week gaat de nieuwe Plantgezondheidsverordening in. Daardoor komt er een nieuw plantenpaspoort voor veel meer producten. Het nieuwe paspoort heeft een ander uiterlijk en bevat andere gegevens. De regels zijn bedoeld om de EU beter te beschermen tegen introductie van schadelijke organismen en moeten producten beter traceerbaar te maken. Zo kunnen lidstaten beter en sneller maatregelen nemen bij een uitbraak. Voor veel bedrijven betekent dit extra taken. Het ministerie becijfert de extra administratieve lasten jaarlijks op € 5 miljoen tot € 12 miljoen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties