Nordic Flower Expo geannuleerd

  Nordic Flower Expo in Malmö, die gepland was voor 21-23 maart 2017, vindt geen doorgang. Volgens Francine van Wijk van organisator BureauSierteelt.nl kon de nieuwe insteek van de doorstart rekenen op veel positieve reacties, maar bleef het benodigde aantal inschrijvingen die nodig zijn voor de realisatie van een beurs uit.

   

  Nordic Flower Expo B.V. had zich de ambitie gesteld meer te bieden dan het slechts bij elkaar brengen van vraag en aanbod door het organiseren van bloemistendemo’s in een FlowerSensation paviljoen, het bieden van workshops en het opzetten van een uitgebreid seminar programma. Het huidige aantal deelnemers is echter niet voldoende om een gedegen beurs te realiseren.

   

  De beurs werd in 2015 voor de eerste maal gehouden. Nordic Flower Expo B.V. had zich ten doel gesteld om in 2017 een doorstart te maken van het platform met meer lokale steun en een goed gevuld nevenactiviteiten programma.

   

  Reden hiervoor was het aantal geluiden in de markt die aangaven dat er door handelaren en kwekers wordt gekeken naar deze veelbelovende markt. Van Wijk: „Ook tijdens de acquisitieperiode waren veel bedrijven enthousiast, met name door het toevoegen van het FlowerSensation, maar het draagvlak onder de handelaren voor de realisatie blijft uit.”

   

  Cruciaal was dat Deense kwekers, die twee jaar geleden als collectief (60 bedrijven in totaal) meededen, afzagen van deelname. Van Wijk geeft aan dat ze wilden meedoen onder de voorwaarden dat er twee Deense exporteurs mee zouden doen. Aan deze voorwaarde kon niet worden voldoen. „Dit is heel jammer. Als er al zestig bedrijven meedoen dan is het makkelijker om andere bedrijven over de streep te trekken”, aldus Van Wijk.

   

  Met maar twintig inschrijvingen is er geen beurs. Dit heeft tot gevolg dat ook het evenement FlowerSensation geen doorgang zal hebben.

   

  Van Wijk kan nog geen uitspraken doen over de toekomst van Nordic Flower Expo. „Als iedereen zegt: wat een slecht idee dan heb je geen beurs. Maar als iedereen zegt dat het interessant is dan heeft Nordic Flower Expo toch potentie. Het is jammer dat de slagvaardigheid er niet was.”

   

  Op basis van de potentie voor de beurs zou Van Wijk het volgend jaar weer willen proberen. „Aan de andere kant zou ik het niet zomaar weer doen omdat het ons enorm veel energie heeft gekost. Dan zouden we een bepaalde basis van deelnemers moeten hebben, dat we zeker weten dat mensen mee willen doen.”