NVM: ’Veel glastuinbouwbedrijven blijven moeilijk verkoopbaar’

Van de ruim zestig glastuinbouwbedrijven die vorig jaar te koop stonden, is meer dan de helft moeilijk verkoopbaar. Deze bedrijven staan al gauw één tot drie jaar of zelfs langer te koop. Dat blijkt uit het jaarrapport 2016 ’Vastgoedmarkt in beeld’ van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen (NVM).

Het aanbod van agrarische bedrijven nam vorig jaar toe. Aan het eind van het jaar stonden er 770 bedrijven te koop. In sommige sectoren komen transacties moeilijk tot stand en blijven bedrijven lang te koop staan. Zo staat in de glastuinbouw meer dan de helft van de bedrijven één tot drie jaar of zelfs langer te koop. Ook in de varkenshouderij staat een aanzienlijk deel van de bedrijven langer dan drie jaar op de markt. Opvallend genoeg zijn dat bedrijven die niet onder dwang hoeven te worden verkocht, maar waarvoor wel een ruime investering nodig is.

Voor agrarisch vastgoed was 2016 geen buitengewoon sterk jaar. Toch werd er over het algemeen volgens de NVM beter gepresteerd dan in het jaar ervoor. Zo behaalden de akkerbouw en (glas)tuinbouw grosso modo goede resultaten.

Grondmarkt stabiel
De grondmarkt hield zich vorig jaar goed staande met stabiele tot regionaal soms stijgende prijzen. In de meeste regio’s was er een beperkt aanbod en een redelijke vraag. De grondprijzen waren volgens NVM-makelaars stabiel of licht stijgend. De vraag naar grond kwam vooral voor rekening van akkerbouwers, tuinbouwers en soms van melkveehouders die wilden uitbreiden.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties