NVWA trommelt extra inspecteurs op bij uitbraak Xylella

Bij een uitbraak van Xylella in Nederland zal de NVWA het aantal inspecteurs opschalen, omdat dat nodig zal zijn gezien het risico van de quarantaine-bacterie.

Vanwege de aangepaste EU-noodmaatregel (geen 10 km-zone maar 5 km-zone bij een uitbraak) was ook het Xylella-draaiboek recent aangepast. Het komt binnenkort beschikbaar op de site van de NVWA, zo laat de dienst aan De Boomkwekerij weten.

Bij een uitbraak of vondst van elk quarantaine-organisme hanteert de NVWA een algemeen draaiboek, wat een basis is van de aanpak. Afhankelijk van EU-eisen (zoals wel/niet afbakening) is maatwerk nodig.

Inspectieposten toegangswegen

Zou Xylella uitbreken in Nederland, dan zullen er inspectieposten komen bij alle toegangswegen naar het afgebakende gebied. De controle is dan op een soortgelijke manier als jaren geleden na de boktoruitbraak in Boskoop. Een van de EU-eisen is namelijk een vervoersverbod van Xylella-waardplanten in en uit de bufferzone.

Het Xylella-draaiboek is puur van Nederland. Fytodiensten zijn in elke EU-lidstaat anders georganiseerd, dus hun draaiboeken zullen ook verschillen, aldus de NVWA.

Volgens de NVWA is het momenteel niet te voorspellen of ook andere EU-noodmaatregelen zullen worden versoepeld. Verkleining van de bufferzone was al een grote stap voor Brussel, laat de dienst weten.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties