NVWA vindt uitheemse schorskevers bij potplantenkwekerij

  De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft bij een Nederlands potplantenbedrijf niet-Europese schorskevertjes gevonden. Het gaat om de Euwallacea fornicatus, een Q-organisme. De NVWA heeft de planten waarop deze kevers zijn aangetroffen daarom laten vernietigen. Er gelden minimaal 3 maanden beperkingen voor de aflevering van waardplanten uit de betreffende kas, in afwachting van de monitoring van de NVWA.

  De schorskevers zaten in houtige gewassen, ficus en Artocarpus broodboom, die de betreffende kwekerij uit de tropen importeert, teelt en in de handel brengt. Het is de Euwallacea fornicatus, die sinds 2019 is aangemerkt als een Q-organisme. EU-lidstaten zijn verplicht de introductie en verspreiding van dit organisme tegen te gaan. De NVWA heeft de inspectie en monstername bij het Nederlandse bedrijf uitgevoerd toen zij werd geattendeerd op een vondst van de kever bij een afnemer in Duitsland. Een actie in het kader van ‘backward tracing’.

  Kleine kevertjes

  Schorskevers, ofwel Scolytinae, zijn kleine zwarte tot donkerbruine kevertjes (+/- 2 mm) die kunnen voorkomen op houtige gewassen en palmen. Niet-Europese Scolytinae zijn sinds december 2019 Q-organismen. Ze zijn bekend als een invasieve soort in gebieden met een warm klimaat als Californië en Zuid-Afrika. Deze keversoort kan dan ook niet overleven in het Nederlandse buitenklimaat, zeker niet bij de huidige buitentemperaturen. De schorskever veroorzaakt schade in planten en bomen door er gaatjes in te boren, waardoor de planten kunnen afsterven. Ook kunnen zij een schimmel verspreiden waardoor planten ziek kunnen worden. 

  Besmette planten vernietigen

  Eliminatie van de kevers is alleen mogelijk door alle besmette planten te vernietigen en overige houtige gewassen en palmen in de kas gedurende langere tijd te monitoren. Ook hebben inspecteurs van de NVWA bij het Nederlandse bedrijf vallen opgehangen, die gecontroleerd worden tijdens vervolginspecties. De schade voor het bedrijf is groot, stelt de NVWA, omdat alle besmette planten vernietigd worden en omdat er minimaal 3 maanden beperkingen gelden voor de aflevering van waardplanten, in afwachting van de monitoring van de autoriteit.

  Tracering

  De NVWA voert sinds enkele dagen tracering uit op besmette partijen. Afnemers worden geïnformeerd en indien nodig geïnspecteerd. Schorskevers zijn niet schadelijk voor mens en dier.

  De schorskevers is klein, ongeveer 2 mm, en overleeft niet in het Nederlandse buitenklimaat. (foto; ©Rachel Osborn, Southeast Asian Ambrosia Beetle ID, USDA APHIS PPQ, Bugwood.org)
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties