Ocap wil De Kwakel en Nieuw Amstel in 2020 van CO2 voorzien

Ocap start in de loop van dit jaar met de aanleg van een basisleiding voor de aanvoer van zuivere CO2 naar glastuinbouwgebied PrimA4a. De levering van CO2 aan de tuinders in het gebied tussen de A4 en de Westeinderplassen kan dan in 2019 beginnen. Als voldoende telers in De Kwakel en Nieuw Amstel dit najaar aangeven eveneens CO2 van Ocap te willen, kunnen zij in 2020 worden aangesloten. Dat meldde Ocap-directeur Jacob Limbeek gisteren tijdens een bijeenkomst van Greenport Aalsmeer in Hoofddorp.

De CO2-leiding tussen Rotterdam en Amsterdam zal een aftak krijgen langs de A4 naar PrimA4a. Vanuit de zuidkant van het glastuinbouwgebied kan het tracé worden doorgetrokken langs de Vennepperweg, onder de Westeinderplassen door, richting glastuinbouwbedrijven in De Kwakel en Nieuw Amstel. Aanleg van het tracé zal zo’n anderhalf jaar duren.

Het tracé van de CO2-leiding die Ocap wil aanleggen naar glastuinbouwgebied PrimA4a en de glastuinbouwbedrijven in De Kwakel en Nieuw Amstel is in rood aangegeven. Foto: Quincy von Bannisseht

Tot aan de zomer peilt Ocap de interesse onder telers in Greenport Aalsmeer voor een aansluiting op de aan te leggen CO2-leiding. Zo mogelijk worden er dan al voorovereenkomsten met ondernemers gesloten. Bij voldoende belangstelling is, volgens Limbeek, op termijn ook aansluiting van glastuinbouwbedrijven in de Schinkelpolder en Legmeerpolder mogelijk.

Biomassa, geothermie en datacenters
Greenport Aalsmeer kondigde tevens aan de mogelijkheden van duurzame warmte te onderzoeken. Daarbij wordt onder meer gekeken naar een centraal gelegen biomassacentrale waarin de 45 Kton aan oogstafval die jaarlijks in de greenport vrijkomt, kan worden verstookt. Daarnaast start de provincie Zuid-Holland in de loop van dit jaar seismisch onderzoek om na te gaan of geothermie een optie is. „Mogelijk leidt dat in 2019 tot een proefboring”, aldus Petrus Postma, manager Warmte en CO2 van de greenport. Verder wordt ook gekeken of de laagwaardige warmte (circa 27ºC) van de diverse datacenters rond Schiphol te gebruiken is voor de greenport.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties