Ondernemersvertrouwen stijgt, wel zorgen om personeelstekort

  Het ondernemersvertrouwen bereikte aan het begin van het derde kwartaal van 2021 het hoogste niveau sinds het begin van de meting in 2008. Winkeliers en horecaondernemers maken zich wel grote zorgen om het personeelstekort. Dit melden het CBS, KVK, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW op basis van de Conjunctuurenquête Nederland, die begin juli is gehouden.

  De stemmingsindicator kwam aan het begin van het derde kwartaal 2021 uit op een recordhoogte van 18,4. Dit is meer dan 16 punten hoger dan een kwartaal eerder, toen het ondernemersvertrouwen voor het eerst sinds de coronacrisis positief was. Ondernemers oordelen positiever over de geboekte resultaten van de het afgelopen kwartaal dan begin april. Ook zien ze de aankomende drie maanden zonniger in. De horecabranche was zelfs de meest optimistische bedrijfstak.

  Personeelstekort

  Minder positief zijn de ondervraagde ondernemers over het personeelstekort. Ongeveer 23% geeft dit in de Conjunctuursenquête aan. Dit is meer dan het dubbele van het gemiddelde voor dezelfde periode in de jaren 2012–2020. Het aantal horecaondernemers dat te kampen heeft met personeelstekort ligt driemaal zo hoog als het langjarig gemiddelde. Ook in de detailhandel en cultuursector neemt het aantal ondernemers dat personeelstekorten meldt relatief fors toe.

  Bron: CBS | Foto: Shutterstock

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties