Vakblad voor de Bloemisterij Energie Ongestraft pieken trekken op het stroomnet

Ongestraft pieken trekken op het stroomnet

0

Half november krijgt Westland Infra waarschijnlijk toestemming voor een pilot met het zogeheten ’stoplichtsysteem’. Glastuinders mogen dan extra stroom afnemen op de momenten dat er ruimte is op het net. Dit telt dan niet mee voor de gehate piek waar ze een jaar lang voor moeten betalen. Andere netbeheerders steunen het idee en volgen de proef met interesse. Het zou een eerste stap zijn naar een bij-de-tijdse tarievenstructuur.

Het is tuinders al jaren een doorn in het oog. Als ze bij de afname van netstroom een piek trekken, dan geldt deze voor twaalf maanden, zelfs met terugwerkende kracht. Voor het Westland wordt deze situatie binnenkort deels opgelost. Netbeheerder Westland Infra start dan een pilot met een ’stoplichtsysteem’. Daarbij kunnen tuinders stroom afnemen boven hun contractcapaciteit op de momenten dat er voldoende ruimte is op het net. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) moet daar half november nog een beslissing over nemen, maar er is een grote kans dat het doorgaat. De hoorzitting waarin derde partijen hun bezwaren konden uiten is afgeblazen wegens gebrek aan belangstelling.

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
  • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij
Joef Sleegers
Joef Sleegers werkt sinds 2006 bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Hij schrijft graag over innovatie en nieuwe technieken, en voelt zich thuis in een sector die ’verantwoord ondernemen’ serieus neemt.

Reageer op dit artikel

avatar