Oostenrijkse bloemisten en bouwmarkten dicht

In Oostenrijk hebben de bloemisten en bouwmarkten vanaf vannacht hun deuren moeten sluiten vanwege coronamaatregelen van de overheid.  Zij worden gerekend onder de zaken die niet-essentiële goederen verkopen. Ze blijven minimaal drie weken dicht. Dit meldt de Nederlandse ambassade in Wenen.

Supermarkten blijven in Oostenrijk open, omdat ze van belang zijn voor de levensmiddelenvoorziening. Ze mogen echter geen bloemen en planten aanbieden omdat het geen essentiële goederen zijn.

Bloemenzaken/tuincentra die worden beschouwd als ‘landbouwbedrijf’ – dat wil zeggen met product van eigen kwekerij – mogen openblijven. Er zijn wel beperkingen in de openingstijden: ze mogen tot maximaal 19.00 uur openblijven. En ze moeten corona proof zijn.

Rode gebieden

In Italië voerde de regering afgelopen weekend overleg over mogelijke verzwaring van de corona-maatregelen. Er veranderde echter niets, weet Charles Lansdorp van Flower Academy. Bloemenwinkels en tuincentra mogen in Italië open zijn. Winkels verkopen echter niet veel bloemen en planten doordat er geen evenementen en verjaardagen gehouden mogen worden. In rode gebieden als Lombardije en Napels mogen mensen niet naar andere dorpen reizen. Bloemisten hopen op compensatie van de overheid voor de geleden schade.

Begin november sloten bloemisten in Frankrijk al hun deuren. Tuincentra en supermarkten groter dan 400m2 mogen geen bloemen verkopen. De regels in Frankrijk gelden tot 1 december. In Engeland zijn de bloemisten tot 2 december dicht. Tuincentrum en supermarkten zijn open. In België en Duitsland zijn alle bloemenverkooppunten open.

Corona in het achterhoofd

Ook in Rusland en Polen gaan de verkopen van bloemen en planten gewoon door. Russische cash & carry’s kopen minder op voorraad, meer op bestelling. In aanloop naar de Russische Moederdag steeg de prijs voor chrysant, vertelt Warja Abrosimova van Dekker Chrysanten. Dit komt echter ook doordat kwekers  – met corona in het achterhoofd – niet extra hebben aangeplant voor deze feestdag.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties