Orchidee verbindt woonstudent met oudere

In Woon- en Zorgcentrum Humanitas in Deventer wonen studenten en ouderen bij elkaar in één gebouw. Deze ’woonstudenten’ krijgen er gratis woonruimte. In ruil daarvoor houden ze de ouderen maandelijks dertig uur gezelschap. En dat betekent: een praatje maken, klusjes doen of … samen een orchidee in bloei trekken.

In dit geval zijn het niet zomaar orchideeën, maar orchideeën die deel uitmaken van het concept Youchids van kwekerij Ter Laak Orchids in Wateringen. De bedoeling is dat de bloem ouderen en jongeren met elkaar verbindt. De orchidee kun je in bloei trekken, een proces waarover je makkelijk een praatje met elkaar kunt maken. En als de orchidee eenmaal bloeit, kun je daar weer eindeloos over praten want ouderen houden immers enorm van kleurrijke bloemen, zo is de ervaring in Woon- en Zorgcentrum Humanitas in Deventer.

Volgens Ter Laak, een kwekerij die prat gaat op duurzaamheid, is het idee dat bloemen mensen met elkaar kunnen verbinden, een vorm van sociale duurzaamheid. Want duurzaam geteelde planten dragen bij aan een duurzame relatie tussen ouderen en jongeren, zo is de gedachte achter Youchids.