Pascal Jongejan: ‘Data gaan de sierteelt vooruit helpen’

Pascal Jongejan (26) is supply chain coördinator in het supply chain team van handelsbedrijf SuperFlora (onderdeel van Dutch Flower Group). SuperFlora belevert de grootschalige retailers in het Verenigd Koninkrijk. Hoe kijkt hij als onderdeel van de next generation aan tegen de toekomst van de sierteelt? „Data gaan de sector vooruit helpen. Door het juiste gebruik van data kunnen we onze werkzaamheden verbeteren en analyseren.”

Wat voor ontwikkelingen staat de supply chain te wachten de komende jaren?

„Informatievoorziening wordt nog belangrijker. Het is voor de hele keten van groot belang dat we beter worden in het voorspellen van de vraag. Hoe beter we in staat zijn de vraag van de consument te voorspellen, hoe meer rust er in de keten ontstaat. We zien ook de druk op certificering groeien vanuit de retail. Het is voor kwekers dan ook erg belangrijk om hierin te blijven investeren. Ook het gebruik van data is iets wat de sector verder zal gaan helpen. Door het juiste gebruik van data zijn we steeds beter in staat om onze eigen werkzaamheden te analyseren en te verbeteren, samen met onze ketenpartners.”

Wat zijn de uitdagingen als supply chain planner in de sierteelt sector?

„Ik merk dat het sinds corona uitdagender is om vraag en aanbod op elkaar aan te laten sluiten. De vraag naar bloemen en planten is momenteel groter dan het aanbod, wat het werk een stuk complexer maakt. Er is wereldwijd minder geproduceerd, en tegelijk groeit de vraag vanuit de Europese retail enorm.”

Hoe zie jij de toekomst van de sierteelt?

„Ik denk dat handwerk waar mogelijk zal verdwijnen. Het is alleen de vraag of en wie hierin durft te investeren. Het gaat vaak om complexe en dure machines die handwerk moeten vervangen, waarbij veel bedrijven niet de zekerheid hebben op een bepaalde omzet voor een langere periode. Het blijft daarom altijd een strijd tussen de enorme prijsdruk binnen de retail en de wil om te automatiseren.

Wil je weten hoe Pascal data analyseert, en hoe hij in de sierteelt is beland? Lees het volledige artikel in het Vakblad voor de Bloemisterij editie 14. Heeft u een digitaal abonnement? Lees dan nu al het complete artikel en meer viamijnbloemisterij.nl

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

Pascal Jongejan, supply chain coördinator bij SuperFlora: “Informatievoorziening wordt nog belangrijker”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties