Peter van den Dool: ’De vier uitdagingen voor young professionals’

De tuinbouw staat te springen om jonge talenten. Aanstaande vrijdag, 21 juli, besteedt het Vakblad voor de Bloemisterij er een special aan. Daar komen drie young professionals aan het woord. Peter van den Dool, bedrijfspsycholoog bij Actreevate, geeft zijn mening over hun functioneren.

Van den Dool heeft ook vier uitdagingen voor young professionals geformuleerd, waarop in de special door jonge ondernemers en vakspecialisten is gereageerd.

Uitdaging 1. Actuele en verse kennis direct beschikbaar maken.

In de tuinbouw komt het nog te vaak voor dat nieuwe toetreders zoals young professionals een lange tijd in het standaard werkproces mee moeten draaien. ’Ga eerst maar een tijdje bossen/plukken… daarna een tijdje inpakken/sorteren…. dan teelt of planning…… een tijdje op kantoor…… en dán mag je pas jouw eigen kennis en competenties inzetten.’ Dit proces duurt te lang en is niet altijd gericht op het introduceren van bestaande processen zodat de young professional een gedegen verbetering kan doorvoeren. Het neigt eerder een beetje naar het vormen van de young professional naar bestaande systemen of processen. De uitdaging is om bij jezelf te blijven en jouw nieuwe inzichten optimaal in te zetten bij toetreding in de markt. Dit alles in balans om ook bestaande bewezen methoden te blijven hanteren. Veranderen om te veranderen is niet zinvol. Het moet nut hebben.

Uitdaging 2. Blijven leren

Je bent dan wel een young professional die net nieuwe kennis heeft opgedaan uit een opleiding of andere professioneel werkveld. Maar je zult moeten blijven leren. De markt verandert zo snel dat ook de young professional in een korte tijd achterhaald kan zijn. Borg een proces voor jezelf waarin je een stok achter de deur hebt om niet ‘in te kakken’. Bij leren bedoel ik niet de standaard werkgroepjes rond bepaalde teelt of markt. Ga ook buiten de comfort zone op ontdekking. Zo blijf je de professional.

Uitdaging 3. Gezamenlijk nieuw geluid brengen

Zoek andere young professionals op om samen een ’grotere’ beweging op gang te krijgen. In je eentje is dit lastiger en blijft het wel eens vechten tegen de gevestigde orde. Samen sterk en een nieuw geluid in de markt is wat de tuinbouw kan gebruiken. Denk aan onder andere andere werkvormen, digitalisering en andere communicatiemethoden.

Uitdaging 4. Balans in werk en privé.

Als young professional ben je in de leeftijd waarin ook het starten van jouw eigen gezin een belangrijke rol kan spelen. Alleen maar focus op je werk om jezelf daar te bewijzen kan opleveren dat je in privé steken laat vallen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties