Petitie voor behoud fysieke veiling Rijnsburg

Een gelegenheidsgroep van kwekers en handelaren start een petitie om de fysieke veiling in Rijnsburg in haar huidige vorm te behouden. Ze doet dit onder de naam Samen scoren met Royal FloraHolland. Vakvereniging Flora Futura en de Stuurgroep Lijnrijdersbelangen (SLB) ondersteunen de groep. 

De groep is van mening dat het op de zeven klokken van Royal FloraHolland Rijnsburg mogelijk is om een prachtig assortiment jaarrond- en seizoenproducten te kopen. De logistiek is er goed geregeld evenals het contact tussen kwekers, veilingpersoneel en handelaren. De mogelijkheid om producten voor het veilen uit te kunnen bekijken (schouwen) zorgt er voor dat producten waar voor hun geld krijgen, niet in de laatste plaats de niche producten. De prijsvorming is mede daardoor al jaren stabiel, ervaart de groep.

Veel kwekers en handelsbedrijven, van oudsher vaak familiebedrijven, zijn afhankelijk van de Rijnsburgse veiling. Samen scoren met Royal FloraHolland acht de kans aanzienlijk dat deze bedrijven ten onder gaan in de ambitie van Royal FloraHolland om zo veel mogelijk landelijk en aftuin te veilen. De actiegroep stelt daarom alles in het werk om ‘hun’ veiling te behouden en startte een petitie.

Zij wordt daarbij ondersteund door Vakvereniging Flora Futura en de Stuurgroep Lijnrijdersbelangen (SLB). De actiegroep roept kwekers en kopers op de petitie te ondertekenen. Op 3 juli a.s. van 11.00 tot 14.00 uur houdt ze bovendien een manifestatie voor het behoud van de lokale veiling Rijnsburg. Tijdens de manifestatie wordt de petitie aangeboden aan de burgemeester van Katwijk en aan Royal FloraHolland. De manifestatie vindt plaats op het terrein van Theo Mulder aan de Laan van Verhof 2 in Rijnsburg.

Conflict

Initiatiefnemers van de petitie zijn Jan de Rover, Bert van der Kroft, Pieter Straathof, Jan de Boer en Frank Timmermans.

Royal FloraHolland doet momenteel onderzoek naar het behoud van een lokale niche veiling. De veiling formeerde in mei een klankbordgroep van kwekers en handelaren. Samen met hen kijkt Royal FloraHolland naar de financiële haalbaarheid en de wenselijkheid van een lokale fysieke veiling. De klankbordgroep is tot nu toe twee keer bijeen geweest. VGB en Flora Futura zijn uit het overleg gestapt vanwege een conflict met Royal FloraHolland.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties