Phalaenopsis is ‘booming’ in Brazilië

In de Nederlandse kolonie Holambra in Brazilië is phalaenopsis het grootste product. Er staat momenteel naar schatting 50 ha. Phalaenopsis geniet net als dendrobium veel populariteit bij de consument en de productie is in korte tijd enorm toegenomen. In het Vakblad van deze week staat een uitgebreide reportage van de sierteelt in Holambra.

Het grootste sierteeltbedrijf van Brazilië, Terra Viva, begon in 2007 met phalaenopsis. Nu is de omzet van phalaenopsis 20% van de omzet die op 70 ha bloemen, planten en jongplantmateriaal wordt gerealiseerd.

Opvallend is dat er veel geïnvesteerd en uitgebreid wordt. Een voorbeeld is Ecoflor van Frans van de Weijer. Ecoflor heeft 9 ha dendrobium en 4 ha phalaenopsis. Er is 3,4 ha phalaenopsis in aanbouw; uitbreiding tot 17 ha is het plan.

Grote kostenpost voor phalaenopsiskwekers is elektriciteit (11 cent per kWh). Van de Weijer investeert in zonnepanelen waarmee elektriciteit kan worden opgewekt om water te koelen dat gebruikt kan worden voor de koelinstallatie. Verwarming van kassen is geen probleem in Brazilië. Veel kwekers hebben een houtketel die gestookt wordt op eucalyptushout. Van de Weijer heeft 80 ha eucalyptus staan.

Teler Theo Breg denkt dat phalaenopsis nog zeker niet aan haar plafond zit. „De markt voor phalaenopsis is erg groot. De gemiddelde kwaliteit op de veiling is nog niet top. Als dat beter wordt is er nog veel mogelijk.

Uitgangsmateriaal voor phalaenopsis komt uit Nederland, Taiwan, België of Duitsland. Sion Orchids en Floricultura hebben een kwekerij in Brazilië om weefselkweekmateriaal dat met de boot arriveert op te kweken tot leverbaar plantmateriaal. Anderen laten beworteld materiaal invliegen.

Veel meer over de sierteelt in Holambra lees je in het Vakblad van deze week.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties